BTC Logistični center prejel nagrado za okoljevarstvene odločitve na področju logistike

BTC Logistični center je 25. septembra 2013 na mednarodnem logističnem kongresu prejel priznanje “Zelena logistika 2013”. Nagrado za uresničevanje okoljevarstvenih ciljev na področju logistike podeljujeta Slovensko logistično združenje in Planet GV. S priznanjem so nagrajena podjetja, ki pri izvajanju logističnih dejavnosti najbolje upoštevajo varovanje okolja in uresničujejo okoljevarstvene cilje.

BTC si je nagrado prislužil, ker v logistični dejavnosti nenehno išče novo dodano vrednost, spodbuja dinamične procese, stalne spremembe in inovacije. Logistični center posluje tudi s certifikatom za skladiščenje in distribucijo ekoloških proizvodov.

Janko Pirkovič, direktor Logističnega centra in dobitnik nagrade Logist leta 2008, je ob prevzemu nagrade povedal, da je nagrada dokaz za to, da se logistična dejavnost v zadnjem obdobju, skladno z usmeritvijo družbe o trajnostnem razvoju, vse bolj posveča tudi izzivom na področju ekologije. “Namen družbe ni doseganje le enkratnega znižanja porabe energije, temveč vzpostavitev sistema, ki vodi k stalnemu zniževanju porabe energentov, izpustov in krepitvi ostalih elementov trajnostnega razvoja. Hkrati pa spodbuja poslovne partnerje k ravnanju v skladu s trajnostnim razvojem, predvsem racionalni rabi energentov, je še povedal Pirkovič.

V zadnjem obdobju je logistika pridobila energetski ISO standard 50001, vključeni pa so tudi v t.i. sistem ekoindeksa BTC na osnovi projekta zelena logistika. Poleg tega so bila opredeljena dejanja oziroma področja logistike, ki jih družba redno spremlja z namenom zmanjševanja negativnih vplivov na okolje in racionalnejše rabe energije. Družba se lahko pohvali tudi z odlično informatizacijsko podporo in s tem povezane optimizacije blaga pri transportu, zaradi česar se zaradi manj opravljenih voženj in drugih logističnih manipulacij zmanjšuje poraba energentov.

Drugi vidni dosežki na tem področju so bili uresničeni z izgradnjo sončne elektrarne leta 2011 na strehah dveh objektov Logističnega centra. Leta 2012 je bila s sodobno LED tehnologijo zamenjana celotna razsvetljava v vseh skladiščnih in poslovnih zgradbah ter na zunanjem logističnem območju. S tem se je zmanjšala poraba električne energije za 16 odstotkov, izpusti CO2 pa za 140 ton.

BTC Logistični center ima sicer lastno ekološko postajo in stiskalnico odpadnih surovin. Za rezultate na področju trajnostnega razvoja so v veliki meri zaslužni tudi zaposleni v družbi, ki s svojimi inovativnimi projekti ter idejami, ki so že implementirane kot konkretne izboljšave sistema, prispevajo k racionalizaciji in posodobitvi poslovanja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.