Likanje: Kako prihraniti pri času in strošku za električno energijo?

Ali ste vedeli, da lahko s pravilnim sušenjem perila prihranite na času in strošku za električno energijo, ki ga namenite za likanje? Tukaj smo zbrali nekaj koristnih nasvetov, s katerimi boste likanje zmanjšali na minimum, znižali stroške za električno energijo in pripomogli k čistejšem okolju.

Med majhnimi gospodinjskimi aparati je likalnik nedvomno tisti, ki rabi največ energije. Likanje je v resnici gospodinjska dejavnost, pri kateri ne izgubimo samo veliko časa, ampak tudi rabimo veliko energije in s tem se povečuje račun za električno energijo.

Kako obestiti perilo?

Perilo obesite tako, da se izognete nastanku gub. Nikoli ne obesite perila tako, da ga pepolovite z vrvico saj ta pušča nagubano površino. Perilo obesite tako, da gleda navzdol, s tem se boste izognili vtisa ščipalke na vidnem delu. Majice je treba pripeti na vrvico z vratom navzdol, teža mokre majice oz. materiala bo majco zlikakla namesto vas. Enako velja za hlače – za preprečevanje gub na hlačah, jih je potrebno le nekjakrat stresti preden se jih obesi s pasom obrenjnim navzgor. Ko srajce potegnete iz pralnega stroja, robove poravnajte s prsti, zlasti tam, kjer so gumbi. Če se bo srajco nosilo pod puloverjem v zimskem času, bo dovolj, če zlikate samo ovratnik in manšete.

Katere so alternative uporabi likalnika?

Brisače lahko zvijete v valj, s tem jih raztegnete in poravnate brez likanja. Puliji, ozke hlače, nogavice in spodnje perilo so oblačila, ki se telesu prilagodijo, ko jih boste oblekli in takrat bodo gube izginile, zato likanje teh oblačil ni potrebno. Lan, flis puloverji in šali se ne likajo. Likanju hlač na črto se lahko izognemo, če hlače poravnamo in jih pustimo čez noč obtežene. Pri tem moremo biti pazljivi, da jih natančno poravnamo. Hlače lahko poravnamo tudi tako, da jih damo čez noč pod žimnico, ter spimo na njej. Zjutraj bodo hlače “zlikane”.

Ko drugače ne gre

Za tista oblačila, pri katerih si ne morete pomagati drugače in morate vklopiti likalnik, to izvedite v času nižje tarife, ter tako, da najprej pričnete likati tiste stavri, ki zahtevajo hladnješi likalnik, dokler se ta ne segreje. Preden končate likati, izklopite likalnik in zlikajte stvari, ki potrebujejo nizko temperaturo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.