Znižajte stroške: še vedno delate te napake?

stroški

Najboljši način, kako privarčevati pri stroških bivanja, je, da preprosto spremenite določene navade. Z doslednim upoštevanjem napotkov za zmanjšanje porabe električne energije in vode lahko namreč pomembno prispevate k znižanju zneska na svojih položnicah.

Ugasnite luči, ki jih ne potrebujete

Če še niste, nadomestite vse žarnice z LED sijalkami. Ko odidete na stranišče, mimogrede prižgete luč na hodniku, nato odidete v dnevni prostor, prižgete luč še tu, pa v jedilnem kotu in kuhinji – sedete na kavči, luči pa ostanejo prižgane. Znano? Poskusite biti dosledni in ne puščajte luči prižganih vse povprek, temveč jih pogasite, ko zapustite prostor.  Poskusite se izogniti tudi prižiganju luči kar tako – iz navade. Resda vas ne stane celo premoženje, a če s tem privarčujete po evro na mesec, se jih do konca leta nabere 12. In to brez posebnega napora.

Uporabite manjša svetila

Namesto da prižigate velika stropna svetila, v katera so običajno nameščene 2 ali 3 sijalke ali morda celo več, namestite manjša varčna svetila pod elemente v kuhinji, v dnevnem prostoru pa si lahko omislite stoječo lučko, ki bo zagotovila še vedno dovolj svetlobe v večernih urah.

Skrajšajte čas tuširanja

Že res, da je prijetno stati pod tušem pod toplo vodo, a poskusite optimizirati čas tuširanja in na ta način privarčujte tako pri količini porabljene vode kot tudi pri porabi električne energije za ogrevanje vode.

Zaprite vodo, ko je ne potrebujete

Ko se brijete, si umivate roke, zobe, milite posodo ipd. preprosto zaprite vodo.

Izklopite naprave iz omrežja

Ne puščajte polnilcev v vtičnicah, ko ne polnite naprav. Poraba je res minimalna, a zakaj bi plačevali nekaj, česar ni treba? Enako velja za računalnik, televizijo, radio … Ko greste od doma, naprave izklopite.

Zapravite – in prihranite

Da, prav ste prebrali. Stare aparate (pralni, pomivalni in sušilni stroj, televizija, hladilnik, zamrzovalna omara, grelnik vode), ki so hkrati tudi veliki porabniki energije in vode, zamenjajte z novejšimi, varčnimi. Investicija bo kmalu povrnjena.

Pranje oblačil

Poskusite paziti na svoja oblačila in ne perite jih kar tako, ker so recimo zmečkana. Stroj napolnite toliko, da ne bo prepoln, saj se bodo v takem primeru oblačila slabše oprala, hkrati pa stroja ne zaganjajte napol praznega. Počakajte, da se nabere dovolj perila, da stroj optimalno naberete in ga nato zaženite. Namig: Če vaše gospodinjstvo šteje manj članov in imate težave z nabiranjem zadostne količine oblačil za pranje, poskusite to uravnavati z izbiranjem oblačil v podobnih barvah.

Ste že pozabili na sušenje na zraku?

Sušilni stroj je velik porabnik energije. Kadar je le mogoče, obesite perilo na stojala in pustite, da se posuši na zraku.

Nekateri svetujejo celo, da v sušilni stroj vsakič poleg mokrih cunj dodate še eno veliko suho brisačo. Čas sušenja naj bi se skrajšal in tako naj bi privarčevali. Iskreno: mi nismo poskusili, bomo pa veseli vaše povratne informacije, če boste poskusili.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako izdelati hišico na drevesu
Naslednji članekSELTRON predstavlja: Evolucija lokalnega prezračevanja 
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.