Kako izdelati hišico na drevesu

hišica na drevesu

Mar obstaja kdo, ki kot otrok ni sanjal o hišici na drevesu? Večina otrok rade volje pleza po drevesih, še posebej privlačna pa se jim zdi ideja o hišici, ki bi bila samo njihova. Odrasli vanjo ne bi imeli vstopa, sami pa bi se v njej ves dan igrali. Zaradi višine bi bili na varnem in prav nihče jih ne bi motil. Daleč od tega, da se odraslim hiške na drevesih ne bi zdele privlačne, poleg tega pa so lahko sanjski projekt za vsako ustvarjalno dušo.

Načrt

Najprej se je potrebno odločiti, komu bo hišica namenjena. Otrokom ali tudi odraslim? Višino boste morali prilagoditi višini »prebivalcev«. Bo namenjena zgolj eni osebi ali manjši družbi? Od tega naj bo odvisna njena velikost. Premislite tudi o želeni obliki hiške in izberite drevo, kjer jo boste zgradili.

hišica na drevesu
Vir: Pinterest

Ali potrebujete gradbeno dovoljenje?

Od velikosti hiške je odvisno tudi to, ali potrebujete gradbeno dovoljenje ali ne. Gradbeni zakon pravi, da v primeru, da gre za prostor, ki je manjši od 5 m2 in njegova višina ni več kot 5 m od tal, gradbeno dovoljenje ni potrebno, saj gre za enostaven objekt. Če je hiška večja, s površino do 25 m2 in enako visoko v krošnji drevesa (vrh hiške je 5 m nad tlemi), gre za nezahteven objekt, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, ne pa tudi projektna dokumentacija.

Če imate v hišici namen urediti nastanitveni prostor (dom), pa veljajo gradbenotehnični predpisi. Potrebno je zagotoviti ustrezno statiko, požarno varnost, toplotno izolacijo, itd. Potrebno je izdelati vso potrebno dokumentacijo, tudi načrte inštalacij.

Pomembno se je zavedati tudi, da hišice ni mogoče preprosto postaviit kjerkoli. Za območja s posebnim statusom (na primer statusom zavarovanega območja, območja Natura 2000 ali naravne vrednote) je potrebno pred postavitvijo hišice pridobiti mnenje Zavoda RS za varstvo narave. V primeru, da želite hišico postaviti v gozdu, boste potrebovali soglasje Zavoda za gozdove.

hišica na drevesu
Vir: Pinterest

Izbira drevesa

Najbolje se obneseje odrasla drevesa hrasta ali javorja. Deblo mora biti debelejše od trideset centimetrov in z dovolj globoko zasajenimi koreninam in debelimi, čvrstimi vejami. Izbrano drevo zimo pred postavljanjem hišice obrežite in odstranite odmrle veje.

Višina hišice

Če je hišica za otroke, je zaradi varnosti raje ne zgradite previsoko. Najbolje je, da jo postavite na višino od metra in pol do treh metrov nad tlemi. Upoštevajte tudi zasebnost sosedov: ne izberite drevesa in višine, od koder se odpira pogled na sosedov vrt oziroma hišo, saj jih bo to najverjetneje motilo.

hišica na drevesu
Vir: Pinterest

Oblika hišice

Ideje za oblike lahko poiščete na spletu, na primer na Pinterestu. V mislih imejte velikost drevesa in vaše spretnosti. Razmislite tudi o podpori: izberete lahko podporne palice ali strukturo, ki bo slonela na drevesnem deblu. Prednost podpornih palic je, da ne poškodujejo drevesa. Struktura zahteva zabijanje žebljev v deblo, kar lahko uniči drevo in povzroči razpadanje. Ne pozabite, da bo drevo še naprej raslo; odprtine za veje naj bodo široke.

Izdelava hišice

Najprej postavite platformo, na kateri bo hišica stala. Ta mora biti dovolj trdna in močna, da bo zdržala težo hišice, morebitnega pohištva in ostalih predmetov ter občasnih prebivalcev. Najbolje se obnese les smreke, bora in hrasta. Pri postavljanju platforme pazite, da ne poškodujete drevesa. Pritrdite jo z v vrvmi, če se le da, žeblje zabijajte le v nujnih primerih. Ko je osnova postavljena, pritrdite še vzporedne deske za tla.

hišica na drevesu
Vir: Pinterest

Nato je čas za postavljanja hišice. Za začetek jo lahko postavite kar na tleh in nato dvignete na drevo. Ne pozabite na ograjo, ki bo mlade prebivalce varovala pred padcem. Vseeno je dobro, če je pod hišico trava ali druga mehka površina. Postaviti boste morali tudi lestev ali morda celo vrv ali plezalne oprimke (za bolj spretne). Najbolj stabilni in varni možnosti sta sicer stopnišče ali klančina. Nekateri hišici dodajo celo tobogan, ki omogča hiter spust.

Pohištvo in okrasitev

Na tej točki lahko razmislite o nekaj kosih pohištva, morda o viseči mreži, gugalnici, poštnem nabiralniku … Najmlajše družinske člane prosite za pomoč in kakšno idejo. Hišico s pomočjo otrok tudi okrasite: otroci lahko pobarvajo kakšno steno, dodajo risbe, slike in igrače. V hiško prinesite kakšen prt, blazino, deko in podobno, da bo kar se da udobna.

Nato morate samo še začeti ustvarjati čudovite spomine in fotografije!

Build a Modern Kids Treehouse #anawhite

 

Vir: https://www.tvambienti.si/

 

Prejšnji članekČiščenje stekel z naravnimi čistili
Naslednji članekZnižajte stroške: še vedno delate te napake?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.