Zakaj mačke rade prevračajo stvari in kako to preprečiti

Kako mački preprečiti, da bi prevračali stvari z mize
Kako mački preprečiti, da bi prevračali stvari z mize

Mačke obožujejo prevračanje stvari iz miz, polic, pultov in še česa. To pomeni veliko zlomljenih in razbitih stvari, posledično pa strošek za našo denarnico.  Če se mačkam zdi to početje zabavno, pa se nam zdi ravno nasprotno od tega. Da bi to početje preprečili, moramo najprej vedeti zakaj to mačke sploh počnejo.

Zakaj mačke prevračajo stvari?

Mačke to počnejo prav zaradi tega, ker se jim zdi zabavno. To je celotno pojasnilo njihovega početja in prevračanja stvari – ker je zabavno. In da bi mi to preprečili oziroma ustavili, moramo nadomestiti njihov hobi prevračanja z nekim drugim hobijem, ki bi jim premestil odvečno energijo. Ker so po naravi plenilci, obožujejo preiskovanje svojega potencialnega plena. Dotaknejo se ga s tačko in opazujejo reakcijo. Če se premakne je odlično. Če spusti zvok še boljše. Če naredi oboje pa so zadele na loteriji. In ko najdejo »plen«, ki jih bo zabaval naslednjih nekaj minut, se mu bodo posvetile vse do trenutka, ko bodo odšle k novi žrtvi.

Prevračanje stvari pa za mačke pomeni vse aktivnosti v eni. Padec z višine, kotaljenje po prostoru in spuščanje zvokov. Lepšega si mačka ne bi mogla želeti. Mačke bodo hitro ugotovile, da bo prevračanje stvari z višine pomenilo vsako od naštetih posledic. Za nas pa bodo posledice še nekoliko hujše. Verjetno bomo morali pospraviti, kar so prevrnile in v primeru okvare kupiti novo stvar. Da bi se temu strošku in nepotrebnemu zapravljanju časa izognili, moramo to preprečiti. In kako to storimo?

Trikov, da mački preprečimo prevračanje in uničevanje stvari je več. Od vas in od mačke pa je odvisno za katero rešitev se boste odločili.

Prevračanje stvari z mize je pri mačkah zabavno opravilo
Prevračanje stvari z mize je pri mačkah zabavno opravilo

Utrujene mačke ne prevračajo stvari

Če bo vaša mačka utrujena, se ne bo lotila lumparij in prevračanja. Zato se igrajte z njo. Nabavite nekaj igrač s katerimi si bo mačka zapolnila svoj delovnik. Igrače naj bodo take, da bodo od nje zahtevale več gibanja. Med igranjem lahko uporabite tudi lučko ali laser, ki ga bodo hitro lovile in se enako hitro tudi utrudile.

Ne puščajte stvari na mizah

To se lahko nanaša le na mize, saj je večina polic narejena zato, da na njih razkazujemo stvari. Na jedilni ali dnevni mizi pa ne puščajte stvari, ki se lahko razbijejo ali pa vam pomenijo veliko. Mačke so v tem početju zelo podobne otrokom. Zelo verjetno je, da vas s tem prikliče k sebi, ker hitro skočite in stečete do kraja zločina. Ob naslednjem takem primeru si vzemite čas in ne skočite po prvem zvoku.

Zgradite ji avtocesto

Mačke obožujejo plezanje in igranje. Zato je zelo pametno, da ji zgradite nekaj polic, igrišče in zabavišče, ki ji bo pobralo energijo. S tem bo tudi izgubila željo po prevračanju stvari in posledičnem razbijanju predmetov. Važno je, da bo imela nekaj prostora, kjer bo lahko skakala gor in dol. Za njo bo to zabavno, za vas pa bo pomenilo nekaj privarčevanega denarja.

Postavitev mačje avtoceste v vašem domovanju
Postavitev mačje avtoceste v vašem domovanju bo mačko odvrnilo od prevračanja

 

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekKdaj je čas za menjavo radiatorja?
Naslednji članekPravilo ene police: v 5 korakih do urejenega doma
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.