Kdaj je čas za menjavo radiatorja?

Kdaj je čas za menjavo radiatorjev?
Kdaj je čas za menjavo radiatorjev?

Radiatorji so ena izmed najbolj zanesljivih in dolgotrajnih stvari v našem domu. Služili nam bojo več let in do živega jim pridejo le izjeme in čas. Sčasoma tako pride do težav, ki so nam komaj opazne, a vplivajo na kakovost delovanja radiatorja. Če ste prepričani, da vaše izvorno grelno telo (peč, kamin) deluje brezhibno, potem je težava nekje drugje. Kaj se zgodi, ko je težava v radiatorjih in kdaj je zanje čas, da jih zamenjamo?

Menjava radiatorjev je lahko zelo varčen nakup

Novejši radiatorji so bolj efektivni, učinkoviti in ekonomični. Obenem pa zaradi stalnega napredovanja v proizvodnji in tehnologiji to pomeni, da bo možnost za izbiro veliko več. Če bi želeli na hitro privarčevati nekaj denarja, ki ga porabite za ogrevanje, se lahko odločite za menjavo radiatorjev. Lahkega in pravega odgovora za menjavo radiatorjev ni, vsekakor pa se njihova menjava priporoča nekje med petnajstimi in dvajsetimi leti uporabe. Seveda lahko tudi prej, če pride do poškodb ali velikega napredka pri novih generacijah.

Radiatorji veljajo za tisti element doma, ki ga imamo za samoumevnega. Delati mora vedno in brezhibno, kar bi bilo seveda sanjsko, a pogosto ni tako. Če ste se preselili v nov dom, ki vsebuje radiatorje vprašljivega izvora, bi se bilo o tem pametno pozanimati. Najbolj nespametna odločitev je ta, da jih imate še vedno za samoumevne brez določenega pregleda kakovosti in učinkovitosti.

Menjava radiatorja zaradi izgleda
Menjava radiatorja zaradi izgleda ali slabega izkoristka

Vsekakor je menjava starih radiatorjev dobrodošla, ker bodo novejši, učinkovitejši in lepši za vaše oči. Pri menjavi pa velja omeniti nekaj glavnih točk, ki so obenem najbolj pogoste napake kupcev. Zamikalo vas bo, da bi kupili večje radiatorje, a je to lahko napaka, saj ni nujno, da bo vaš bojler to prenesel. Ob težavah z gretjem, ki niso tako očitne, se posamezniki večkrat obrnejo k menjavi peči kot pa samih radiatorjev. Ker je možno, da so le ti dotrajani in zelo potratni, je to pogosta napaka, ki ne predstavlja rešitve.

Dotrajanost ali estetika?

V večini primerov se težave z radiatorji pojavijo z dolgotrajno uporabo in niso posledica katastrofalnega primera. Rja, korozija in razne zamašitve z leti delovanja naredijo svoje. To so posledice časa, ki jih je skoraj nemogoče odpraviti. Povzročajo zmanjšanje učinkovitosti in gretja. To pa prinese slab izkoristek toplote in višji strošek ogrevanja. Tega pa ne želimo.

Pogost razlog za menjavo radiatorjev je tudi njihov izgled in sovpadanje z ostalimi elementi doma. K sreči je tržišče radiatorjev danes že tako široko, da boste imeli več opravka z izbiro kot s čim drugim. Moderen, klasičen ali mešani videz, ki pa bo veliko bolj kvaliteten kot vaš sedanji radiator. Tudi, če je razlog za menjavo videz, boste kaj kmalu ugotovili, da je bila to varčna menjava.

Nov radiator bo prinesel novo mero estetike v vaš dom
Nov radiator bo prinesel novo mero estetike v vaš dom
Prejšnji članekRegres za upokojence in prejemnike invalidskega zavarovanja
Naslednji članekZakaj mačke rade prevračajo stvari in kako to preprečiti
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.