Pravilo ene police: v 5 korakih do urejenega doma

kuhinja

Če se tudi vi težko poslovite od stvari in jih hranite v nedogled ‘za vsak slučaj’,  poskusite to navado spremeniti z upoštevanjem t. i. pravila ene police. Taktika je odlična za ohranjanje urejene kuhinje, v podobni obliki po jo lahko uporabite pravzaprav v vsakem prostoru in situaciji.

5 korakov

  1. korak: Izpraznite vse police.
  2. korak: Postavite po kupčkih stvari – po ‘kategorijah’. Če ste se lotili kuhinje, postavite na en kup kozarce za vodo, na drug kup kozarce za vino, na tretji kup skodelice ipd. Enako storite z vsemi predmeti v tem prostoru.
  3. korak: Razglejte se po prostoru in razmislite, kje boste v prihodnje hranili stvari, predvsem pa naj bodo skodelice na enem mestu, krožniki na enem mestu, skodelice pa prav tako enem mestu.
  4. korak: Zložite stvari po vsako stvar na eno polico (ali v en predal, če imate predale). Ko je polna (a ne pretirano polna) je znak, da odnehate polniti ‘luknje’.
  5. korak: Stvari, ki so ostale, nikar ne tlačite v prazne kotičke. Razmislite, koga lahko z njimi razveselite, lahko jih tudi prodate. Na policah bo dovolj stvari za redno rabo, ne bo pa več nakopičenih kupov posode, ki je ne uporabljate.

Zakaj pravilo ene police?

S takšnim pristopom organiziranja stvari boste vedno ohranili predmete, ki vam največ pomenijo. Ko boste naslednjič domov prinesli novo stvar, jo seveda postavite na polico. Toda pred tem nujno odstranite enako število starih. Na ta način bodo vaše omare vedno urejene, doma pa boste imeli le stvari, ki jih res potrebujete.

Na enak način kot kuhinjo, lahko uredite prav vsak prostor v vašem domu in celo garažo, pisarno in še marsikaj.

Kaj pa z zares dragocenimi stvarmi?

Če je med preostankom vseeno kaj, česar sicer ne uporabljate redno, vendar ima za vas neprecenljivo vrednost, seveda shranite, a pri tem vseeno napravite selekcijo. Kopičenje stvari ne bo prineslo preteklosti v sedanjost. Spomini v naših mislih so tisti, ki ostanejo.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZakaj mačke rade prevračajo stvari in kako to preprečiti
Naslednji članekAMZS o nujni slovenščini v avtomobilih
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.