Zakaj bi oblačila kemično čistili, če jih lahko preprosto očistite kar sami doma?

Kemično čiščenje je običajno rezervirano za oblačila višje kakovosti, ki so izdelana iz volne, kašmirja ali svile. Redno čiščenje vas lahko (ob morebitnem uničenju oblačila) stane veliko denarja, da ne omenjamo negativnih učinkov kemikalij, ki se pri tem uporabljajo. Kemikalije imajo namreč grozljiv vpliv na okolje, prav tako lahko sčasoma poškodujejo vaša oblačila.

Kemično čiščenje oblačil doma se morda zdi zahtevno, vendar je ravno nasprotno! Je tako preprosto, da se boste spraševali, zakaj ste sploh kdaj hodili v čistilnico. Kemičnega čiščenja se lahko lotite na več načinov, odvisno od vrste tkanine. Predstavljamo vam nekaj različnih načinov, s katerimi lahko pristopate k čiščenju oblačil.

Ustvarite svojo mešanico čistil

Znana modna oblikovalka Angelina McCullar pravi, da sama vedno čisti oblačila doma. V ta namen je ustvarila svojo mešanico čistil, ki vsebuje četrtino kisa, čajno žlico boraksa, čajno žlico kisikovega belila, nekaj kapljic sivke in skodelico tople vode. Nato čisto krpo potopi v to mešanico in jo potem skupaj z oblačili vrže v sušilno vrečko. Vse skupaj nato da v sušilec za 30 minut.

Ročno pranje

Če vaša oblačila potrebujejo nekaj dodatne pomoči, jim privoščite ročno pranje. To je še posebej priročno za svilo in lan. Nežno jih umijte z detergentom, ki je primeren za občutljivo perilo, dobro sperite z vodo in jih obesite, da se posušijo. Ko so oblačila samo še malo vlažna, jih zlikajte brez pare.

Tudi volno in kašmir lahko ročno operete. Posodo napolnite z vodo, dodajte nežen detergent in pomešajte. Nato oblačilo obrnite navzven in ga potopite v vodo. V vodi ga pustite med 10 in 30 minut, odvisno od debeline in umazanosti. Nato ga splaknite pod mrzlo vodo – to je ključno, da se oblačila ne skrčijo. Nežno ožemite oblačilo in ga čez noč obesite na stojalo. Naslednje jutro ga zlikajte s parnim likalnikom, da se znebite gub.

Kemično čiščenje je stvar preteklosti, saj so ti nasveti tako priročni, da jih lahko upošteva prav vsak. Če boste oblačila čistili doma, boste prihranili veliko denarja, hkrati pa boste poskrbeli tudi za okolje.

DRY CLEAN CLOTHES AT HOME without WOOLITE OR DRYEL

VIRWell and Good
Prejšnji članekSlamice, ki so odlična alternativa plastičnim
Naslednji članekPoročilo Združenih narodov: globalno segrevanje bo že pred letom 2030 preseglo mejo 1,5 °C

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.