Slamice, ki so odlična alternativa plastičnim

Že ptički na drevesih čivkajo, da so plastične slamice (večinoma) nepotrebne in močno onesnažujejo naše okolje. Uporabimo jih le enkrat in jih takoj zavržemo. Samo pomislite, koliko slamic se povprečno uporabi v enem lokalu na dnevni ravni. Čisto preveč. Za nekatere slamice predstavljajo ključen okras na pijači, ki se mu ne želijo odpovedati. Zahvaljujoč slamicam Phade, se jim zdaj ne bo treba.

Phade je namreč slamica iz biorazgradljive plastike, ki je na pogled in otip enaka klasični slamici. Se pa razlikuje v enem ključnem elementu – je veliko boljša za okolje. Oblikovane so bile z namenom, da so na otip plastične. To so dosegli z uporabo sestavine, ki se imenuje polihidroksialkanoat. Ustvarjen je iz repičnega olja in se razgradi v vodi, prav tako je primeren za kompost.

Raznobarvne plastične slamice

V morskem okolju se Phade slamice razgradijo do 88,1 % v 97 dneh. To sploh ni tako slabo, glede na to, da klasična plastika potrebuje do 200 let, da se razgradi. Phade želi ustvariti spremembo, in za prvi korak so izbrali slamice, ki so ene najbolj pogostih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Prisotne so povsod – na bencinskih črpalkah, v restavracijah in barih.

Ko so enkrat uporabljene in zavržene, ustvarijo veliko plastičnih odpadkov. Oceani naj bi že vsebovali okoli 5 trilijonov plastičnih kosov, zato bi uporaba teh inovativnih slamic močno prispevala k zmanjšanju plastične onesnaženosti. Phade ekološke slamice so letos osvojile nagrado za najboljšo inovacijo v bioplastiki.

Prečrtan znak za slamico

Če doma še vedno uporabljate plastične slamice, je zdaj popoln čas, da jih zamenjate, saj je na trgu vse več alternativ. Lahko izbirate med papirnatimi, bambusovimi in kovinskimi slamicami, ki so veliko boljše za okolje in jih lahko uporabite večkrat.

VIRInhabitat
Prejšnji članekMaserati MC20 vrača podjetje tja kamor spada
Naslednji članekZakaj bi oblačila kemično čistili, če jih lahko preprosto očistite kar sami doma?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.