Poročilo Združenih narodov: globalno segrevanje bo že pred letom 2030 preseglo mejo 1,5 °C

Po poročilu Združenih narodov o združenju znanosti v letu 2020 bi lahko globalne temperature v naslednjem desetletju presegle mejo 1,5 °C, določeno v Pariškem sporazumu. Svetovne temperature so se od 19. stoletja, zaradi vplivov industrializacije, stalno povečevale. Po poročilu so se svetovne temperature od poznih 1800-ih že povišale za 1,1 °C. Zaskrbljujoče je dejstvo, da je bilo zadnjih pet let bolj vročih kot prejšnja leta. Čeprav bi bile visoke temperature v zadnjih petih letih lahko prehodne, smo lahko zaskrbljeni, če se bo globalno segrevanje nadaljevalo s trenutno hitrostjo.

Po podatkih OZN obstaja približno 25% verjetnost, da bo svetovna temperatura v naslednjih petih letih globalne temperature presegle mejo 1,5 ° C. Poročilo, ki ga je objavila organizacija ZN, ponovno poudarja pomen Pariškega sporazuma. Leta 2015 so svetovni voditelji postavili dve meji ogrevanja, pri čemer je bila najstrožja 1,5 °C. Tudi ta predstavlja za človeštvo resen problem.

V zadnjem času lahko po svetu spremljamo resne naravne katastrofe, kot so požari pa tudi druge ekstremne vremenske pojave. “Rekordna vročina, taljenje ledu, požari, poplave in suša se še naprej poslabšujejo, to pa prizadene skupnosti, države in gospodarstva po vsem svetu,” je v svoji napovedi zapisal generalni sekretar OZN António Guterres.

Edino upanje je, da države drastično zmanjšajo uporabo fosilnih goriv. Guterres je dejal: “Rešitev za upočasnitev hitrosti naraščanja svetovne temperature in njeno ohranjanje pod 1,5 °C je v tem, da države drastično zmanjšajo emisije s ciljem doseči ogljično nevtralnost do leta 2050.”

Prejšnji članekZakaj bi oblačila kemično čistili, če jih lahko preprosto očistite kar sami doma?
Naslednji članekRaznolika strešna ozelenitev – vrt na strehi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.