Vzporedna vezava luči: Kako vezati več luči?

Spotlights recessed ceiling 3D render. Realistic interior room with round glowing downlights at night. Artificial lighting, LED lamps for home or office on dark background angle view, 3D illustration
Foto: Andrei Akushevich iz iStock

Pogosto si v prostoru zaželimo več svetilk, žarnic oziroma luči. Tako se največkrat poslužimo vzporedne vezave svetilk, ki jo bomo v tem prispevku nekoliko bolj podrobno opisali ter pokazali, kako se to stori. Kako vzporedno vezati več svetilk?

Kaj je vzporedna vezava?

Električni tok se v vzporedni vezavi razdeli med porabnike, ki so vezani vzporedno. In razdeli se v razmerju glede na upor porabnikov v posamični veji vezja. Kjer je večji upor je manjši tok oziroma če napišemo drugače: večji tok steče v veje z manjšim uporom.

Tok je enak vsoti električnih tokov skozi posamezen porabnik, električna napetost v vzporednem vezju pa je enaka na vseh porabnikih.

Kako vzporedno vezati več luči?

Marsikdo si najlažje predstavlja, če ima na voljo tudi fotografijo. Spodnja prikazuje vzporedno vezavo svetilk: Do vsake svetilke speljemo fazo (L) in nevtral (N), na katera povežemo še kontakte vsake luči oziroma svetilke.

Vzporedna vezava elektrike
Vzporedna vezava elektrike

Vzporedna vezava VIDEO

Še lažje pa je včasih imeti video posnetek na katerega se lahko naslonimo pri delu. V spodnjem posnetku je precej enostavno prikazana vzporedna (paralelna) vezava luči.

HOW TO WIRE FOUR LIGHTS BULB ON ONE SWITCH | PARALLEL CONNECTION | CIRCUIT WIRING CONNECTION

Ko se lotite del na električnem omrežju, obvezno poskrbite za varnost in izklopite varovalko v času del. Če niste vešči, bo najbolje, če se obrnete na strokovnjaka, ki bo delo opravil varno.

Prejšnji članekNasveti za varno čiščenje steklokeramične in indukcijske plošče brez prask
Naslednji članekČe želite skoraj zastonj tiskalnik, se odločite za …

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.