Nasveti za varno čiščenje steklokeramične in indukcijske plošče brez prask

boiling over of milk, ceramic hob, hotplate
Foto: Myriams-Fotos iz Pixabay

Steklokeramične in indukcijske plošče so priljubljena izbira za sodobne kuhinje, saj ponujajo eleganten videz in enostavno čiščenje. Vendar pa je pomembno, da pri čiščenju teh plošč uporabljamo pravilne metode in izdelke, da preprečimo morebitne praske ali poškodbe.

V nadaljevanju najdete nekaj koristnih nasvetov, kako pravilno očistiti steklokeramično in indukcijsko ploščo ter ohraniti njen sijaj.

Izberite pravi čistilni izdelek

Pri čiščenju steklokeramične in indukcijske plošče je ključnega pomena izbrati pravi čistilni izdelek. Priporočljivo je uporabljati specializirana čistila, ki so posebej zasnovana za steklokeramične površine. Takšna čistila so običajno neabrazivna in ne vsebujejo grobih delcev, ki bi lahko povzročili praske na površini. Izogibajte se uporabi abrazivnih gob ali čistilnih sredstev, ki vsebujejo abrazivne delce.

Očistite ploščo po vsaki uporabi

Da bi preprečili nabiranje trdovratnih madežev in zapečenih ostankov hrane, je priporočljivo očistiti steklokeramično ali indukcijsko ploščo po vsaki uporabi. Počakajte, da se plošča ohladi, nato pa z vlažno krpo nežno obrišite površino. Uporabite lahko tudi malo specializiranega čistilnega sredstva za steklokeramiko. Pomembno je, da ne pritiskate preveč močno in da ne uporabljate grobih gob ali žičnih ščetk, saj lahko povzročijo praske.

Postopek čiščenja

Če se na plošči pojavijo trdovratni madeži, kot so posušeni madeži omak, kave ali zapečeni ostanki hrane, obstaja nekaj učinkovitih načinov, kako jih učinkovito odstraniti.

Lahko uporabite specialno čistilo za steklokeramične plošče ali posebno krpo za odstranjevanje madežev s steklokeramične plošče. Nanesite čistilo neposredno na madež, pustite ga delovati nekaj minut, nato pa nežno zdrgnite s mehko krpo.

V primeru trdovratnih madežev lahko uporabite tudi strgalo, ki je posebej zasnovano za steklokeramične površine. Vendar bodite previdni in ne pritiskajte preveč močno, da ne poškodujete površine. Po odstranitvi madežev temeljito sperite ploščo z vodo in jo obrišite do suhega.

Pazite, da plošče ne čistite, ko je vroča. Z uporabo recimo krpe iz mikrovlaken na vroči površini lahko napravite več škode kot koristi, saj se bodo ob stiku z vročo ploščo vlakna topila in prilepila na ploščo.

Redno vzdrževanje

Redno vzdrževanje steklokeramične ali indukcijske plošče je ključnega pomena za ohranjanje njenega sijaja in preprečevanje poškodb. Občasno uporabite posebna sredstva za čiščenje, namenjena odstranjevanju maščobnih madežev in ohranjanju sijaja. Sledite navodilom proizvajalca in uporabljajte čistila, ki so primerna za vašo ploščo.

Da bi preprečili poškodbo plošče zaradi padca predmeta, lahko uporabite tudi posebne zaščite za steklokeramično ploščo.

Pravilno čiščenje steklokeramične in indukcijske plošče je ključnega pomena za ohranjanje njenega videza in preprečevanje prask in poškodb. Uporabite specializirana čistila, nežne krpe ali gobe ter pazljivo in sproti odstranjujte trdovratne madeže. Prav tako bodite previdni pri uporabi posode in vzdržujte ploščo redno. S temi nasveti boste lahko uživali v čisti in sijoči steklokeramični ali indukcijski plošči brez opraskav.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTri glavne novice iz Tesline skupščine delničarjev
Naslednji članekVzporedna vezava luči: Kako vezati več luči?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.