Vse življenje ste napačno splakovali WC: Tako to storite pravilno in zakaj je to tako pomembno

WC
Foto: Lanz-Andy iz Pixabay

Ameriški mikrobiolog Tim Call (32) razkriva, kako umazana je kopalnica pred in po splakovanju straniščne školjke. Naredil je poskus in ugotovil, da je treba pred splakovanjem pokrov straniščne školjke spustiti. Call je namreč želel izvedeti, kako vsakodnevne dejavnosti v kopalnici vplivajo na kakovost zraka. Svojo kopalnico je zato testiral na bakterije. Eksperiment je delil na družbenih omrežjih.

@whatmightgrow

@rubin_allergy It looks like private home bathrooms don’t have a strong enough flush to send bacteria very far. For those wondering I have a Beneke brand toilet. #bacteria #bathroom #microbiology #timelapse #whatmightgrow

♬ Summer – Instrumental – Devinney

»To počnem, ker me je vedno zanimalo, kaj se razmnožuje okoli mene, in to sem želel prikazati vizualno,« je dejal na posnetku. Da bi ugotovil, kako onesnažena je bila kopalnica pred in po splakovanju vode, je v WC postavil laboratorijsko posodo petrijevko in pokrov školjke pustil privzdignjen 10 minut. Najprej je preizkusil kakovost zraka pred splakovanjem vode, nato pa še po nujni potrebi in splakovanju vode vode. Sprva je posoda zbrala samo dve bakterijski koloniji, za njo pa pet bakterijskih kolonij. »Tokrat sem ugotovil, da zrak niti približno ni tako umazan, kot sem mislil, da bo,« je priznal in dodal, da namerava test ponoviti. »Zelo me zanima povečanje velikosti vzorca, da bi ugotovili, ali je bil ta test le odstopanje ali pa zrak v kopalnici ni niti približno tako umazan,« je še dejal Call.

Bakterija.
Foto: sgame iz iStock

Marsikdo v komentarjih kar ni mogel verjeti, da obstajajo takšni, ki straniščno školjko splaknejo, ne da bi spustili pokrov, piše New York Post. »Z možem sem se že večkrat sporekla, ker ne spusti pokrovke, zdaj pa sem zelo vesela, ko sem ugotovila, da tako rekoč nimam nobenega spora,« je hudomušno komentirala ena ženska.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekTa ‘beli strup’ jemo vsak dan, in ne, to ni sol ali sladkor
Naslednji članekKako se učinkovito znebiti plevela med tlakovci

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.