Ta ‘beli strup’ jemo vsak dan, in ne, to ni sol ali sladkor

Sladkor.
Foto: Manivannan Thirugnanasambandam iz iStock

Dejstvo je, da juhe iz vrečk, hrenovke, čips, niso najbolj kakovostna hrana.  Ta živila namreč vsebujejo toksične sestavine, ena izmed njih je kalijev glutamat, ki škoduje možganom, srcu in splošnemu zdravju.

Kalijev glutamat ali E621 je beli konzervans, ki se v velikih količinah uporablja v skoraj vseh vrstah hrane. Ti izdelki vsebujejo velike količine te sestavine in se jim je zato treba v celoti izogibati.

Pašteta

Za pripravo tega namaza se uporablja najslabše meso. Poleg tega je več kot polovica paštete voda, tu so še maščobe, kože, škrob, razne začimbe in emulgatorji. Paštete vsebujejo veliko soli, zato je to eden najbolj škodljivih izdelkov, ki jih lahko jeste. Če vseeno ne morete brez nje, jo naredite sami – tako vsaj natančno veste, kaj vnašate v svoje telo.

Margarina

Še en priljubljen namaz je margarina, narejena pa je iz rastlinskih olj, ki jih kemično pridobivajo iz sončnic. Visoka temperatura, pri kateri se olje obdeluje, uniči vse vitamine in antioksidante, ki jih vsebuje, kar povzroči nastanek prostih radikalov, ki lahko povzročijo resne poškodbe celic in povečajo tveganje za raka. Poleg olj so zelo škodljive tudi kemikalije, ki strjujejo margarino. Veliko boljša alternativa je maslo.

Kruh in margarina.
Foto: towfiqu ahamed iz iStock

Pokovka

V to kategorijo ne spadajo pokovke, ki so pripravljene v skledi, temveč v mikrovalovni pečici. Pokovka za mikrovalovno pečico namreč vsebuje kemikalije, ki negativno vplivajo na plodnost, delovanje ledvic in lahko povzročijo raka. Umetne arome v pokovki skupaj s transmaščobnimi kislinami in kemikalijami so pri takšni pripravi zelo škodljive – zato se jim je priporočljivo izogibati.

Hrenovke

Soja, škrob, začimbe, voda, sol, konzervansi … so glavne sestavine te priljubljene jedi. Čeprav so preproste in okusne, je očitno, da so hrenovke zelo škodljive, zato so njihova boljša alternativa zagotovo domače klobase.

Hrenovke na kupu.
Foto: Beo88 iz iStock

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekKako izbrati pravo SUP desko za vaše potrebe
Naslednji članekVse življenje ste napačno splakovali WC: Tako to storite pravilno in zakaj je to tako pomembno

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.