Kako se učinkovito znebiti plevela med tlakovci

Closeup detail of weed green plant growing between concrete pavement bricks in summer yard.
Foto: Bilanol iz iStock

Plevel ne samo da uničuje estetski videz vaših tlakovcev, ampak lahko tudi povzroči škodo na samih tlakovcih. Vendar pa obstajajo načini, kako se lahko učinkovito znebite plevela med tlakovci, ne da bi pri tem poškodovali svoje dragocene tlakovce.

Ročno odstranjevanje plevela

Ročno odstranjevanje plevela je najboljši način za odstranjevanje plevela med tlakovci. Uporabite majhno orodje za odstranjevanje plevela, kot je lopatica ali pa orodje za odstranjevanje plevela, ki ga lahko kupite v trgovini za vrtnarjenje. Ne pozabite, da morate izvleči korenine plevela, da preprečite, da bi plevel spet zrasel.

Uporaba herbicida

Če želite hitro odstraniti plevel, lahko uporabite herbicid, ki bo plevel uničil v samo nekaj dneh. Herbicid je lahko v obliki razpršila, praška ali tekočine, in ga lahko kupite v specializiranih trgovinah za vrtnarjenje. Pri uporabi herbicida bodite previdni in upoštevajte navodila za uporabo, da preprečite poškodbe tlakovcev in okolja.

Pokritje z mulčem

Če želite preprečiti rast plevela med tlakovci, lahko uporabite mulč, kot so lesni sekanci ali listi. Mulč bo preprečil rast plevela, hkrati pa bo ohranjal vlago v tleh in preprečeval izgubo hranil.

 

Zažiganje plevela

Če imate večji vrt ali pa vas ne moti uporaba odprtega ognja, lahko uporabite metodo vžiganja plevela. Uporabite plinski gorilnik ali drugo orodje za vžiganje in počakajte, da plevel zgori. Ta metoda je učinkovita in hiter način za odstranjevanje plevela, vendar pa lahko poškoduje tlakovce in je lahko nevaren, če se ne uporablja pravilno.

Uporaba parnika

Parna metoda odstranjevanja plevela je okolju prijazna in učinkovita. Uporabite lahko ročni ali strojni parnik, ki bo z visoko temperaturo pare uničil plevel. Parnik je lahko nekoliko dražji od drugih metod, vendar pa je dolgoročno gledano cenejši, saj ne zahteva uporabe kemikalij.

Redno vzdrževanje

Eden izmed najbolj učinkovitih načinov za preprečevanje rasti plevela med tlakovci je redno vzdrževanje. Redno čiščenje in pometanje tlakovcev bo preprečilo nabiranje umazanije in ostankov, ki lahko vodijo do rasti plevela. Poleg tega lahko tudi redno obrezovanje rastlin v okolici tlakovcev prepreči, da bi se semena plevela širila.

Uporaba peska

Uporaba peska med tlakovci lahko prepreči rast plevela, saj pesek preprečuje, da bi se semena plevela usedla v tla. Poleg tega pesek tudi ohranja tlakovce stabilne in preprečuje, da bi se premikali ali postajali neenakomerni.

Uporaba naravnih sredstev

Namesto uporabe kemikalij in herbicidov lahko uporabite naravna sredstva, kot so kis, sol in kisikova voda. Kis in sol lahko zavirata rast plevela, kisikova voda pa uničuje plevel brez uporabe kemikalij. Uporaba naravnih sredstev je varnejša za okolje in lahko tudi ohranja vaše tlakovce v boljšem stanju. Več o tem preberite TUKAJ.

Odstranjevanje plevela med tlakovci je lahko nadležno in zamudno opravilo, vendar pa obstaja več načinov, kako se ga lahko učinkovito znebite. Od ročnega odstranjevanja plevela do uporabe herbicidov in naravnih sredstev, vsaka metoda ima svoje prednosti in slabosti. Pomembno je, da izberete metodo, ki najbolj ustreza vašim potrebam in okolju, v katerem živite. S pravilnim vzdrževanjem tlakovcev in rednim čiščenjem lahko preprečite rast plevela in ohranite svoje tlakovce v dobrem stanju.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekVse življenje ste napačno splakovali WC: Tako to storite pravilno in zakaj je to tako pomembno
Naslednji članekKonceptni Lancia Pura HPE nakazuje evolucije znamke
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.