Varčevanje: Kako smiselna je metoda »The 5 Jar Method«?

Money savings, investment, making money for future, financial wealth management concept. A man hand holding coin over stacked coins in glass jar and growing tree plant depicts Fund growth and wealth.
Foto: Indysystem iz iStock

Varčevanje je nekaj, česar se v svojem življenju loti velika večina ljudi. Metode so take in drugačne, vse od zelo preprostih do sila zapletenih, ki povzročajo več sivih las kot ustvarjenega varčevanja. Resnica je v tem, da se mnogo ljudi ni naučilo pravilno rokovati s svojimi financami ali pa mora »plačevati dolgove« za nazaj. Ne glede na to, ali spadate v katero od the skupin, pomembno je znati varčevati. Pri tem pride prav način petih vrčev oziroma kozarcev (The 5 Jar Method op. p.). Pa res pride?

Metoda znana kot »The 5 Jar Method« ni najboljši ali najlažji način varčevanja, predstavlja pa več kot dober začetek. Včasih je nekoliko bolj preprosto odličen korak k znanju. Taka je metoda petih kozarcev. Kako izvajamo to »varčevanje« oziroma rokovanje s financami? Tu je odgovor precej preprost. Ali pač?

Prvi kozarec oziroma Jar 1

Dolg. Vaš, vaših staršev ali kogar koli drugega, za katerega ste odgovorni. Prioriteta naj bo na tem denarju, ki »ni vaš«. Ko prejmete plačo, opravite plačilo dolgov, metoda pa pravi, da temu namenite 10 % svojih prihodkov.

Drugi kozarec oziroma Jar 2

Dobrodelnost. Biti radodaren in dobrodelen je pomembno. Metoda pravi, da ne glede na to, kako malo denarja ima nekdo, je vedno nekdo, ki ga ima še manj. Prav tako narekuje, da temu namenimo 10 % prihodkov mesečno, če je le mogoče.

Tretji kozarec oziroma Jar 3

Denar za večje nakupe. Tu govorimo o varčevanju denarja, ki ga kasneje porabimo za nekoliko večje nakupe. Ta delček prav tako zagotavlja lažje spopadanje z nenapovedanimi stroški ali dogodki. Metoda pravi, da temu namenimo 10 % prihodkov.

Četrti kozarec oziroma Jar 4

Investiranje. Ta kozarec je namenjen predvsem investiranju in upanju na dodaten dobiček brez pretiranega truda. Metoda pravi, da temu namenimo 20 % mesečnih prihodkov in se o investiranju zavzeto učimo.

Peti kozarec oziroma Jar 5

Po tem, ko smo v tri kozarce vstavili po 10 % prihodkov in v enega 20 % prihodkov, se lahko lotimo zadnjega. Metoda pravi, da temu kozarcu namenimo 50 % prihodkov, namenjen pa je tekočim zadevam. Ne omejujte se zgolj na ta kozarec – poskusite najprej dohodek razdelite v prejšnje štiri, če le gre.

Kaj pravite, bi se z metodo naučili pravilnega rokovanja z denarjem?

Prejšnji članekPeugeot krivec za radikalno spremembo teh modelov
Naslednji članekBMW predstavil revolucionaren koncept, ki menja zunanjost

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.