Leta 2030 bomo imeli leteče avtomobile

Leteči avtomobili
Vir: The Guardian

Ustvarjalci filma Nazaj v prihodnost 2 so se očitno zmotili za pičlih 15 let. Marty in Doc v filmu, posnetem leta 1989, potujeta v leto 2015, kjer sta priča tehnološkemu napredku zadnjih 26 let, med drugim tudi letečim avtomobilom.

'Back To The Future Part II'
Marty in Doc, Back to the Future II

Hyundai

Direktor Hyundaia Michael Cole je prepričan, da bodo do konca desetletja leteči avtomobili postali prevozno sredstvo v svetovnih mestih. Pomagali bodo zmanjšati zastoje na cestah in emisije vozil. Cole je izjavil, da je Hyundai, južnokorejski proizvajalec avtomobilov, vložil veliko denarja v mestni zračni promet, saj v podjetju verjamejo, da bo ta res postal del prihodnosti.

Leteči avtomobili bodo leteli po mestih ali celo povezovali različna mesta. Hyundai je januarja leta 2020 skupaj s podjetjem Uber na Consumer Electronics Show v Las Vegasu predstavil koncept letečih avtomobilov.

Hyundai sodeluje tudi pri razvoju prvega letališča brez vzletno-pristajalne steze v Združenem kraljestvu. To naj bi bilo namenjeno letalom, ki so zmožna električnega vertikalnega vzleta in pristanka. Še letos naj bi se odprlo v Coventryju. Urbano letališče bi lahko uporabljali leteči taksiji in avtonomni droni za dostavo.

Hyundai S-A1 Air Taxi first look at CES 2020

Poskus na Slovaškem

Hyundai pa ni edino podjetje, ki se ukvarja z letečimi avtomobili. Hibridno letalo-avto AirCar podjetja Klein Vision je opravilo 35-minutni let med Nitro in Bratislavo. Leteči avto ima BMW-jev motor in deluje na bencin. Izumitelj Stefan Klein trdi, da lahko preleti približno 1000 kilometrov na višini 2500 metrov. Do zdaj je naredilo 40 ur v zraku.
V dveh minutah in 15 sekundah se preobrazi iz avta v letalo. Med testnim letom je doseglo 170 km/h, nosi pa lahko dve osebi, ki skupaj ne tehtata več kot 200 kilogramov. AirCar ne more vzleteti vertikalno, ampak potrebuje vzletno stezo. Klein Vision je AirCar razvijal dve leti, vanj pa sta bila vložena dva milijona evrov. Podjetje že ima 40,000 naročil iz Združenih držav.

Pričakovanja za trg letečih avtomobilov so velika, po nekaterih napovedih bi industrija do leta 2040 naj bila vredna 1,5 bilijona ameriških dolarjev. Dr. Stephen Wright, višji raziskovalec letalske elektronike in letalstva na Univerzi v zahodni Angliji, je izrazil navdušenje nad napredkom v razvoju letečih avtomobilov. Priznal je tudi, da se mu poraja veliko vprašanj o certificiranju in o varnosti tovrstnih prevoznih sredstev.

The flying car completes first ever inter-city flight (Official Video)

Vira: The Guardian in BBC

 

Prejšnji članekZakaj so PVC okna prava izbira za vaš dom?
Naslednji članekV manj kot 10 sekundah za več tisoč evrov škode

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.