Triki, kako se poleti ohladiti

Če si morda še niste omislili klimatske naprave oziroma je niti ne nameravate kupiti, je pred vami nekaj nasvetov, kako dom ohraniti karseda hladen, tudi ko se temperature zunaj povzpnejo nad 30 stopinj Celzija.

V razgretem domu je zvečer težko zaspati. Zbudimo se nenaspani, čez dan težje funkcioniramo, zvečer se zgodba ponovi … Če nimamo klimatske naprave, ki precej olajša bivanje, je dobro upoštevati nekaj napotkov, da doma ohranjamo čim bolj optimalno temperaturo zraka.

Zastrite okna in zaprite tako okna kot vrata

Lepo je, če je v stanovanju veliko svetlobe, a ko se temperature zraka zunaj dvignejo nad 30 stopinj Celzija, je privabljanje sončnih žarkov v naš dom vse prej kot dobra ideja. Preko dneva je bolje poskrbeti, da čim bolj zastremo okna, tako okna kot vrata pa imamo zaprta, da v dom ne prihaja vroč zunanji zrak.

odprto okno poletiZračenje

Dom vsak dan prezračite zgodaj zjutraj, preden se sonce dvigne nekoliko više in se žarki uprejo v steklene površine. Za zračenje izkoristite tudi večer in noč. Da vašega doma ne bi preplavili komarji in drugi mrčes, pogasite luči.

Hladna postelja

Izberite prevleke za odejo (če jo imate poleti) in vzglavnik ter rjuho iz bombaža ali satena ter se v velikem loku ognite posteljnini iz frotirja ali flanele. Če vam je vseeno prevroče in ne morete zaspati, lahko odejo in vzglavnik preprosto zložite v plastično vrečko za smeti, ter položite v zamrzovalnik za uro ali dve, nato pa hladno posteljnino razgrnete po postelji in se odpravite spat.

Ventilator

Ventilacija

Če ne želite klimatske naprave, si omislite vsaj ventilator. Lahko ga namestite na strop, uporabite tistega na kratkem ali visokem stojalu … Zrak bo krožil, vi boste imeli občutek, da vas hladi in bivanje bo bolj znosno. Postavite ga tako, da vam ne bo pihalo neposredno v glavo in dražilo oči.

Super trik: če boste pred ventilator postavili posodo z ledom, bo ventilator po prostoru razpihoval hlajen zrak.

Izklopite se

Vsaka žarnica, prižgan televizor, računalnik ali druga naprava, segreva prostor. Če ne uporabljate, naprave raje izklopite. Pripravljajte si obroke ‘na hitro’, čim manj prižigajte štedilnik in pečico.

Razpršilo z vodo

Tudi to je dober način, da se osvežite. Pripravite si stekleničko z razpršilom in jo napolnite z vodo. Po potrebi vodo razpršite po sebi in se ohladite.

Če ste siti raznih trikov, preberite, kako izbrati ustrezno klimatsko napravo in zakaj je dobro, da si jo omislite.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekUnical OSA – ko kotel vstopi v dnevno sobo
Naslednji članekPoenostavljen postopek za pridobitev subvencije Eko sklada za občane
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.