To so triki, s katerimi boste v trgovini prepoznali slaba oljčna olja, prvi je najenostavnejši

Oil pouring and dripping to the spoon close up
Foto: dulezidar iz iStock

Za oljčna olja običajno velja rek »koliko denarja toliko ‘muzike’«. Vsekakor denar ne igra vedno vloge, še posebej, če oljčnega olja ne kupujemo neposredno od pridelovalca, ampak v trgovinah, kjer se police polnijo z najrazličnejšimi vrstami oljčnega olja. Le te so na vse načine deklarirane, uvožene od nekod iz Evrope, pogosto mešane z drugimi vrstami olj … Pri takšnih oljih se včasih bolj splača vzeti navadno rastlinsko kot plačati več za slabo oljčno olje. A s pomočjo nekaj trikov je vseeno mogoče izbrati tisto, ki ponuja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo.

Trik, ki je najenostavnejši

Proizvajalci se poslužujejo različnih zvijač – oljem pogosto dodajo predpono premium, a če na etiketi ni oznake, da gre za ekstra deviško olje, gre za slabše olje, zato je treba paziti, da ni preplačano, piše Jutarnji hr. Ogledate si lahko tudi video z nasveti, kako izbrati pravo oljčno olje.

Dobro je vedeti

Kot navaja Wikipedia, je oljčno olje, tudi olivno olje, olje, pridobljeno iz oljk. Uporablja se pri kuhi, v kozmetiki in za izdelavo mil, judje in pravoslavni kristjani ga uporabljajo kot gorivo za tradicionalne oljne svetilke.

Zaradi visoke vsebnosti mononenasičenih maščob velja za zdravo in dietno olje. V Sloveniji je bilo leta 2011 okoli 1.800 hektarjev oljčnikov, kar ne zadošča za samooskrbo slovenskega trga. Po ocenah slovenski oljkarji letno pridelajo do 2.500 ton oljk, iz katerih iztisnejo od 500 do 700 ton oljčnega olja. Večina oljčnikov v Sloveniji je v Slovenski Istri.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekKako očistiti Dolce Gusto Piccolo? (VIDEO)
Naslednji članekKako očistiti Dolce Gusto Lumio? Odstranjevanje vodnega kamna (VIDEO)
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.