To so gospodinjski aparati, ki porabijo noro veliko energije, tudi ko ne delujejo: izklopite jih, ko niso v uporabi

Dodatki v novi kuhinji vključujejo spustno pipo in visečo razsvetljavo
Foto: PC Photography iz iStock

Ste vedeli, da obstajajo gospodinjski aparati, ki porabljajo elektriko tudi, ko ne delujejo? Informirajte se in prihranite v gospodinjskem proračunu. Če želite prihranke udejanjiti, morate poznati delovanje določenih naprav. In to je pomembno, saj pogosto napačno domnevamo, da smo z izklopom določene naprave zaustavili porabo energije. Žal ni vedno tako, saj – nekatere naprave se obnašajo drugače!

1Televizija

Skoraj vsi ugasnemo televizor s pritiskom na rdeč gumb, vendar ga to ne izklopi, ampak le preklopi napravo v način mirovanja. To pomeni, da elektrika še vedno teče po njem in jo še vedno porablja, kar se na mesečni ravni morda ne pozna toliko, na letni ravni pa je vidno in ni zanemarljivo. Poglejte energijsko nalepko vašega televizorja in če je nižja od A, je nasvet strokovnjaka, da napravo izklopite, kadarkoli lahko – obrestovalo se bo.

2Hladilniki in zamrzovalniki

Hrbtna stran lačnega človeka, ki odpira vrata hladilnika, gospodinjskih aparatov in išče hrano v sodobni kuhinji.
Foto: krblokhin iz iStock

Hladilnik in zamrzovalnik sta iz očitnih razlogov stalno vključena, zato ne preseneča, da je približno 12 odstotkov porabe električne energije v gospodinjstvu namenjenih njim. Čeprav jih ne moremo natančno izklopiti, ko zapustimo hišo, lahko s preprostimi koraki poskrbimo, da porabijo manj električne energije. Z rednim notranjim in zunanjim čiščenjem hladilnika poskrbite, da ne bo porabil več energije, kot je potrebno, enako velja za občasno segrevanje, ki preprečuje nabiranje ledu. Pomaga tudi, če so vrata hladilnika in zamrzovalnika kratek čas odprta. Ko za nekaj dni zapustite hišo ali dom in teh naprav ne boste uporabljali, vklopite njihov način ECO in varčujte z elektriko do vrnitve. Način ECO je tudi dobra izbira za vsakodnevno uporabo, vendar morate biti obveščeni o tem, kaj vaša naprava zmore in česar ne.

3Konzole

Video igralne konzole se pogosto ne izklopijo popolnoma, da bi se pozneje hitreje vklopile in poganjale igre, poleg tega ne porabijo veliko električne energije, prihranki pa so vidni tudi na dnevni ravni. A že dolgo je znano, da konzole »požirajo« velike količine električne energije, ko so na največji moči, torej ko ste sredi igre. Zato jih, ko jih ne uporabljate – izklopite. Definitivno pa ne pustite igre na pavzi, ko greste na večerjo. Sony ni zaman preoblikoval PlayStation 5, ki sedaj med drugim z novo ploščo in tehnologijami porabi manj električne energije.

4Polnilci

Polnilci in mobilni telefoni na mizi.

Polnilci za telefone in druge naprave ni treba stalno priklopiti na elektriko, saj vas to stane ne le za porabljeno elektriko, ampak tudi za denar. Vsi puščamo polnilce, nekaj jih je po hiši stalno priklopljenih na vir energije, a če bi izmenično izklapljali vse polnilce za telefone, tablice in druge naprave, bi čez nekaj časa zagotovo opazili razliko.

5​Pametne naprave

Ne izklapljajte naprav, ki lahko izgubijo spomin in potrebujejo veliko časa, da se ponovno nastavijo. Sem spadajo modem, ruter, škatla kabelske televizije in številne naprave pametnega doma. Te naprave že v osnovi porabijo malo energije med delovanjem in ni vredno izgubljati živcev in časa, za ponovno namestitev, priključitev na Wi-Fi ali iskanje programov.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekJe tudi vas na Netflixu pričakalo to sporočilo? Preverite, kaj storiti
Naslednji članekTo početje v poplavljenem avtu strokovnjaki odsvetujejo!

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.