Tako najbolje očistite avtomobilske sedeže

čiščenje avtomobilskih sedežev
Foto: zms iz iStock

Čiščenje sedežev v avtu je pomemben del vzdrževanja vašega avtomobila ne le v toplejšem, temveč tudi v hladnejšem delu leta. Sedeži so namreč nenehno izpostavljeni različnim vplivom, kot so hrana, pijača, umazanija in celo vonjave. Če jih ne čistimo redno, se lahko hitro začnejo kopičiti nečistoče in onesnaževati notranjost avta. Tukaj je nekaj nasvetov za čiščenje sedežev v avtu:

  1. Najprej odstranite vse odpadke in umazanijo iz sedežev. To lahko storite z uporabo ročnega sesalnika ali očistite z mehko ročno krtačo.
  2. Za čiščenje tkanine (prevleke sedežev) uporabite mešanico mila za pranje perila in vode. Temeljito jo vtrite v prevleko in jo nato sperite s čisto vodo oziroma temeljito obrišite z mokro brisačko, ki jo sproti splakujete pod vodo.
  3. Za odstranjevanje madežev lahko uporabite tudi posebne čistilne izdelke, ki so namenjeni za čiščenje avtomobilskih sedežev. Sledite navodilom na čistilu, običajno pa delujejo tako, da jih nanesete na površino, pustite učinkovati, nato pa obrišete.
  4. Za odstranjevanje vonjav lahko uporabite eterična olja ali posebne izdelke za odstranjevanje vonjav.

Učinkovito boste neprijetne vonjave odstranili tudi s pomočjo vodke. Vodka je učinkovita predvsem pri odstranjevanju vonjav, ki jih povzročajo bakterije in glivice, pa tudi vonjave, ki jih morebiti povzročijo ljubljenčki zaradi mokrega kožuščka, če jih prevažate na sedežih ali v prtljašnem delu vozila brez posebne podloge. Za odstranjevanje neprijetnih vonjav iz sedežev lahko uporabite naslednje korake:

  • Zmešajte enako količino vodke in vode v steklenici z razpršilnikom.
  • Nanesite mešanico na sedeže in temeljito vtrite v prevleko.
  • Pustite, da se mešanica posuši na sedežih.
  • Sedeže prečistite s čisto vodo in jih posušite z mehko krpo ali čisto brisačo.

Upoštevajte, da alkohol hitro izhlapi, zato bo morda potrebno večkrat ponoviti postopek. Prav tako upoštevajte, da se alkohol ne sme uporabljati na usnjenih sedežih, saj lahko poškoduje usnje. Vedno preverite na neopaznem delu sedeža, če je alkohol primeren za vaš tip prevleke.

5. Za zaključek posušite sedeže z mehko krpo ali čisto brisačo. Papirne brisačke odsvetujemo, da ne bi ostale vidne sledi.

S temi nasveti boste lahko ohranili čisto in prijetno vonjavo vaših sedežev v avtu ter tako izboljšali vašo vozniško izkušnjo. Ne pozabite redno čistiti sedežev v avtu, saj bo to pripomoglo k daljši življenjski dobi vašega avtomobila.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNajvečkrat odpoklicani avtomobili leta 2022
Naslednji članekPohitite: Rok za oddajo vloge za oprostitev davka poteče 31. januarja

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.