Največkrat odpoklicani avtomobili leta 2022

young stressed man having trouble with his broken car looking in frustration at failed engine
Foto: SIphotography iz iStock

Avtomobili so v veliki meri zanesljivi sopotniki, a se včasih zgodi, da temu ni tako. Včasih pride do tovarniških napak in odpoklica, ki je nujen, saj lahko drugače pride tudi do hudih nesreč. Leto 2022 je zapisalo kar nekaj odpoklicev določenih modelov, mi pa smo preverili, kateri avtomobili so bili največkrat odpoklicani na območju Evrope.

10. Kia – 7 odpoklicev 7 modelov

Indianapolis - Circa October 2021: Kia Telluride display at a dealership. Kia Motors is minority owned by the Hyundai Motor Company.

Deseterico začenja pravljična sedmica, ki jo je odpoklicala Kia. Xceed, Sorento, ProCeed in Ceed so morali biti odpoklicani zaradi težav s sprednjimi varnostnimi pasovi. Kia EV6 je bila odpoklicana zaradi odpovedi parkirne zavore. Sorento je bil odpoklican zaradi težav s prestavno ročico in puščanjem gorica. Kia Soul pa je bil odpoklican zaradi težav s senzorji trka.

9. DS Automobiles – 8 odpoklicev 3 modelov

DS Automobiles
Foto: on dsautomobiles

Francoska prestižna znamka je v letu 2022 vpisala osem odpoklicev. Model DS3 so odpoklicali zaradi težav z emisijami in električno baterijo. Model DS4 je trpel zaradi nepravilno nameščenih zračnih blazin. Model DS7 pa je več odpoklicev doživel zaradi obrabe pnevmatik, emisij in težav z električno baterijo.

8. BMW – 8 odpoklicev 12 modelov

Foto: vesilvio iz iStock

BMW je moral odpoklicati modele Gran Tourer, serijo 3, M3, X1, X2, i3 in i4 zaradi napake pri varnostnih pasovih. Active Tourer je imel težave z vrati, BMW pa je moral zaradi težav pri električni bateriji odpoklicati modele i3, i4, i7 in iX.

7. Ford – 10 odpoklicev 7 modelov

Indianapolis - Circa December 2021: Ford F-Series Trucks Display. The Ford F-150, Super Duty F-250, F-350 and F-450 are the best selling trucks in the US.

Ford Focus je bil odpoklican zaradi težav z osjo, Kuga pa zaradi varnostnih pasov. Mustang Mach-E je doživel dva ločena odpoklica zaradi strešnega in vetrobranskega okna. Ford Ranger je imel kar štiri odpoklice, predvsem zaraid kakovosti vožnje. Z osjo pa je imel težave tudi Everest.

6. Citroen – 11 odpoklicev 10 modelov

Nov logotip Citroena
Nov logotip Citroena Photo by on citroen

Zaradi emisijskih težav so morali biti odpoklicani modeli Berlingo, C3, C4 Cactus, C4 Picasso in C5 Aircross. Nekaj odpoklicev je bilo zaradi električne napetosti, zadnjih zavor, puščanja goriva, grelca vode in drugih manjših zagat.

5. Opel / Vauxhall – 12 odpoklicev 10 modelov

Opel official dealership show-room

Model Astra je bil odpoklican trikrat, dvakrat zaradi zračnih blazin in enkrat zaradi vrat. Cascada, Meriva in Zafira so bili odpoklicani zaradi zračnih blazin na voznikovi strani. Mokka je imel težave z brisalci oken, Insignia pa je moral na odpoklic zaradi korozije podvozja.

4. Toyota – 14 odpoklicev 10 modelov

Prague, Czech republic - September 23, 2017: Toyota motor corporation logo on dealership building on September 23, 2017 in Prague. Toyota turns its Gazoo Racing Team into new sports brand, the GR brand.

Trije odpoklici za Toyoto Aygo X, ki je imela težave predvsem z zavorami. C-HR in Yaris sta imela težave s senzorji, RAV4 pa z varnostnimi pasovi. Prav tako je bil trikrat odpoklican ProAce, Toyota pa je v tovarne »povabila« tudi modele Camry, Tundra in Highlander.

3. Volkswagen – 14 odpoklicev 12 modelov

Foto: vesilvio iz iStock

Polo je moral biti odpoklican zaradi napak pri spojlerju, zračnih blazinah in panoramski strehi. Zaradi težav pri motorju je bil odpoklican T-Roc, odpoklicani pa so bili tudi modeli Passat, Golf, Crafter, Fox, Caddy in Arteon.

2. Peugeot – 15 odpoklicev 10 modelov

Peugeot bo spremenil SUV modele
Peugeot bo spremenil SUV modele Foto: on stellantis

Peugeot je imel težave z modeli 308, 2008, 208, 3008 in 5008, ki so jih pestile emisije. Model 301 je bil odpoklican zaradi prestavne ročice. Petkrat pa je bil odpoklican model Expert, česar pri Peugeotu niso sprejeli ravnodušno.

1. Mercedes-Benz – 39 odpoklicev 24 modelov

SalsoMaggiore, Parma, Italy - May 11, 2011: Detail of the emblem logo on a Mercedes - Benz Black Torpedo 1935 in the Emilia-Romagna region.very shallow DOF, wide aperture.
Foto: THEPALMER iz iStock

Absolutni rekorder leta 2022 je Mercedes-Benz, ki je svoje modele odpoklical kar 39-krat. Sedem odpoklicev, rekord leta 2022, je doživel S-Class (od teha 6 za najnovejši model). Zaradi takih in drugačnih težav so bili odpoklicani C-Class, E-Class, G-Class, S-Class, Vito, V-Class, CLS, GLC, GLE in GLS. Ti so bili odpoklicani predvsem zaradi rizika požara pri motorju. Zaradi zavornih težav so bili odpoklicani ML-Class, GL-Class in R-Class, ki so bili narejeni med 2004 in 2015. Prav tako je bilo odpoklicanih kar 315 tisoč primerkov Sprinterja, ki so imeli težave z zavornimi lučmi.

Prejšnji članekPrijava računa v tujini: Kako prijaviti račun v tujini?
Naslednji članekTako najbolje očistite avtomobilske sedeže

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.