Šuštarji na vrtu

rdeči škratec - šuštar

Rdeči škratci, rdeče črni hroščki, znani tudi kot šuštarji, v spomladanskih dneh preplavijo marsikateri vrt. Ker se hranijo s semeni lipe, oslezov ali hibiskusov, se največkrat nahajajo v bližini teh dreves. Vendar pa se hranijo tudi s trohnečimi ostanki rastlin in mrtvimi živalskimi organizmi. Prav zato radi gostujejo na večini vrtov.

Razmnoževanje

Škratci, ki so preživeli zimo, se zgodaj spomladi parijo. Poleti so za ploditev godne tudi mlade samice. Samička in samček se parita najmanj dvanajst ur, lahko pa sta združena tudi do sedem dni. Namen je le en – samček si tako zagotovi, da je samička samo njegova in da bodo potomci res njegovi. Ostali samčki se namreč v tem času, ko je samička godna za parjenje, ne morejo z njo parit. njegove gene in ga ne bo izrinil drug samček, ki bi se paril s samico za njim. Po približno dveh tednih se izvalijo ličinke, ki nato odraščajo v skupini.

Zatiranje šuštarjev nesmiselno

Rdečemu škratcu vrtni pridelki ne teknejo. Na soncu se nastavljajo, da se ogrejejo, prav iz tega razloga so velikokrat tudi v večjih skupinah – da se grejejo.

Posebne škode ta vrsta stenic ne povzroča in zato je zatiranje nesmiselno. Nanašanje strupenih snovi z namenom znebiti se bitij, ki niso škodljiva, lahko prinese samo dodatno škodo, koristi pa, razen da teh bitij na vrtu ne bo, prav nobene.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPrvaki v hitrem zidanju hiše
Naslednji članekKako do čiste odpadne vode?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.