Super triki, s katerimi lahko paradižnik še mesece bogato obrodi

Mlada družina sadi paradižnik.
Foto: nd3000 iz iStock

Če želite, da vaši paradižniki obrodijo sadove, jih posadite po naslednjih korakih. Izkušeni vrtnarji namreč vedo, da obstajata dva pravilna načina sajenja paradižnika. Le tako se  rastlina upre vsem boleznim in neugodnim vremenskim razmeram. Obstajata dva načina za sajenje paradižnika, ki bo imun na bolezni, in vključujeta naslednje korake.

‘Bočno’ sajenje

Morda se to sliši čudno, a za to obstaja dober razlog. Paradižnik je treba saditi globoko, kajti pri njem je vse v koreninah. Paradižnik se ukorenini povsod, kjer je zakopano njegovo steblo. Takoj ko se steblo paradižnika dotakne tal, požene drobne bele korenine. Paradižnik, tako kot vse rastline, s svojimi koreninami črpa iz zemlje tisto, kar potrebuje za rast in razvoj.

Globlje ko sadiko paradižnika zakopljete, večjo in močnejšo korenino bo razvila. Več kot ima korenin, več hranilnih snovi in ​​vode bo vsrkala. Dodatne korenine bodo pomagale rastlini ostati pokonci pod pritiskom vetra. Če paradižnik zgodaj posadite globoko v zemljo, bo ostal cel, saj ga bo prst zaščitila pred mrazom in spomladansko pozebo.

Kako globoko je treba posaditi sadiko paradižnika?

Vrtnarji pravijo, da morata biti do dve tretjini rastline paradižnika v tleh, da popolnoma razvije močne korenine. Najprej izmerite rastlino, da se prepričate, da ste pred sajenjem naredili dovolj veliko luknjo. Najboljši čas za sajenje sadik paradižnika je, ko zrastejo na približno 15 do 30 centimetrov.

Paradižnik na vrtu.
Foto: PaulMaguire iz iStock

Odstranjevanje spodnjih listov in stebel ni pomembno, lahko jih preprosto zakopljemo s preostalo rastlino. Lahko jih odstranite, če bo to olajšalo sajenje.

Priprava tal

Prepričajte se, da zemlja ni trda. Koren ne bo mogel zrasti in prodreti skozi skupaj zbito zemljo. Zemljo najprej prekopljemo, dokler ne postane rahla, nato pa lahko dodamo kompost.

Sajenje

Pri ‘bočnem’ sajenju paradižnika obstajata dva načina – metoda lukenj in metoda jarka za sajenje na stran.

Metoda lukenj

Metoda globokih lukenj je najpogostejša, vendar je lahko v zbitih tleh težavna. Luknja mora biti dovolj globoka, da zakoplje večji del stebla, ki je nekoliko pod zgornjim nizom listov.

Paradižnik na vrtu.
Foto: nito100 iz iStock

Metoda jarka – bočno sajenje

Metoda z jarkom je idealna, če je zemlja nekoliko bolj trda oziroma če ne morete izkopati luknje, ki je dovolj globoka, da bi vanjo položili dve tretjini rastline. Jama naj bo globoka približno 15 centimetrov, odvisno od dolžine rastline. Rastlino paradižnika položite na stran pod rahlim kotom, tako da bodo zgornji listi izpostavljeni in napolnite zemljo okoli stebla. Rastlina se bo sčasoma popravila tako, da bo rasla proti soncu.

Uporabite lahko opore, ki bodo pripomogla k pokončni rasti paradižnika. Pri metodi sajenja v rov  počakajte, da rastlina zraste pokonci, preden postavite opore ali postavite kol ob vodoravno steblo in počakajte, da se zravna, preden jo nanj privežete.

Zalivanje

Ko posadite paradižnik, ga morate pravilno zaliti. Dobro zalivanje bo spodbudilo korenine k rasti in širjenju navzdol, kar je ravno tisto, kar želite uporabiti kot prednost globokega sajenja. Med rastno sezono poskrbite ponovno poskrbite za zalivanje, da ohranite močan in zdrav koreninski sistem.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRhttps://atma.hr/ako-zelite-da-vam-rajcica-rada-od-srpnja-jula-do-studenog-novembra-posadite-je-ovako/
Prejšnji članekVodič po nakupu televizorjev: vse, kar morate vedeti v 2023
Naslednji članek15-milijonski razpis za naložbe v primarno kmetijsko pridelavo
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.