So vam komarji popili kri? Znebite se jih s super triki

Komar pije kri.
Foto: asadykov iz iStock

Žuželke imajo močan voh in ne marajo vonja po kavi. Ta vonj postane še bolj intenziven, ko je zažgan. Zato je usedlina črne kave (ali lovor) odlična rešitev proti nadležnim krvosesom, pa tudi drugim insektom, kot so ose, čebele … Poleg tega žuželke vonj po dimu povezujejo z nevarnostjo in znakom, da se morajo umakniti z določenega območja.

Lovorjev list na ognju.
Foto: Vlad Antonov iz iStock

Takole uporabite kavno usedlino in lovor: kavno usedlino posušite (v hladnem in temnem prostoru); nato vzemite kos aluminijaste folije, jo oblikujte kot skledo in vanjo stresite posušeno usedlino; pojdite ven in zažgite ostanek; za dodaten učinek raztopini dodajte suh lovorjev list (prižgan tudi odganja mrčes).

Nekateri zažgejo le lovorov list – zažge se lahko v hiši, piše edrugsearch.com.

Pomaga tudi pršilo s sivko

Zelo enostavno ga je narediti. V stekleničko z razpršilom (200 ml) kanite 5 do 10 kapljic eteričnega olja sivke, eno kapljico pomivalnega sredstva (to je bilo najbolj idealno) in vodo. Stresite in popršite po sebi in po prostoru, kjer sedite – kavč, vrtni ležalnik… Poleg tega pred spanjem obvezno pospravite posteljo.

Kavna usedlina je uporabna za vse vrste stvari

Poleg reševanja pred piki komarjev in napadov drugih žuželk je kavna usedlina odlična kot naravno gnojilo za rastline, poroča ameriška agencija za varstvo okolja EPA (Environmental Protection Agency). Ker je kava kisla, bo dala prednost rastlinam, ki imajo kislo okolje – na primer vrtnice, kamelije, borovnice …

Avtomat za kavo.
Foto: Wirestock iz iStock

Vse kar morate storiti je, da jo zmešate z zemljo. Prav tako vonj po kavi odganja polže z vrta, mravlje iz hiše, bolhe od hišnih ljubljenčkov (v tem primeru jim natrite nekaj usedline na kožo) … »Recikliranje kave ni koristno le za vrtnarje, ampak tudi pomaga zmanjšati količino odpadkov, ki pridejo na odlagališča. Ko se kavna usedlina odlaga na odlagališča, nastane metan, za katerega je znano, da je bolj škodljiv kot ogljikov dioksid, še en toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Če nam uspe preprečiti kavno usedlino na odlagališčih, smo korak bližje odpravljanju emisij toplogrednih plinov,« so pojasnili pri EPA.

Prav tako svetujejo, da se, če doma ne pijete črne kave in bi radi dobili usedlino, obrnete na lokalne kavarne, ki dnevno zavržejo velike količine.

Goreč lovor dvigne razpoloženje

Kombinacija kemikalij v lovorovem listu deluje pomirjujoče na telo in psiho. Vse kar morate storiti je, da v prostoru, v katerem se zadržujete, prižgete nekaj listov in se nadihate dima. A tega ne počnite pred spanjem, saj vas bo vonj po gorečem lovorju prebudil.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekKun ni več, a obisk bankomata vas lahko udari po žepu! Takšne provizije računajo hrvaške banke
Naslednji članekOmejeno soglasje? Tudi tako ste lahko popolnoma energetsko neodvisni

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.