Omejeno soglasje? Tudi tako ste lahko popolnoma energetsko neodvisni

Baterijski sistem
Baterijski sistem Huawei v Domu Sv. Lenart - hranilnik sestavlja 16 sklopov visokonapetostnih baterijskih modulov, vsak po 15 kWh. Baterijske celice v hranilniku so LFP tehnologije, ki velja za najvarnejšo tehnologijo litijevih baterij. Celoten hranilnik vsebuje 240 kWh in je sposoben polnjenja in praznjenja s stalno močjo 80 kW; Foto: on Sonce energija d. o. o.

Imate tudi vi težavo postaviti lastno sončno elektrarno, ker vam je distributer električne energije zavrnil soglasje za priklop oziroma vam je tega izdal z omejeno dopustno močjo kot ste zanjo zaprosili? Na srečo obstaja enostavna rešitev, ki vam kljub temu omogoča, da postanete energetsko neodvisni s svojo sončno elektrarno in preklopite na obnovljivi vir energije. Odvečne električne energije namreč ne rabite pošiljati nazaj v omrežje, temveč jo lahko shranite tudi v baterijski hranilnik.

Kdaj se investicija sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom izplača?

Strokovnjaki v podjetju SONCE energija so izračunali, da se sončna elektrarne s hranilnikom finančno izplača, če ste prejeli omejeno soglasje za vsaj 5 kW. Za manj kot 5 kW je kombinacija s hranilnikom sicer še vedno možna, a se investicija glede na povprečno potrebo po elektriki za standardno gospodinjstvo finančno kasneje povrne.

Če npr. želimo imeti standardno velikost sončne elektrarne za gospodinjstva z  vršno močjo 11 kW , mi pa smo prejeli soglasje za 5 kW potrebujemo za takšno elektrarno, da lahko shranimo večji del presežne proizvodnje elektrike, ki je ne smemo spustiti v omrežje in so izgube tako minimalne, 10 kWh baterijo. Za takšno kombinacijo lahko prejmemo subvencijo 5.500 EUR, s čimer lahko skoraj v celoti pokrijemo dodatni strošek baterije. Investicija pa se povrne nekje med 6 in 9 leti – odvisno od osnovnega stroška elektrarne na katerega vpliva kakšne komponente zanjo uporabimo, orientacija strehe, ki vpliva na izkoristek sončne energije in od cene elektrike, ki se prav tako spreminja.

Stavba iz ptičje perspektive
Foto: on Sonce energija d. o. o.

Če je soglasje zavrnjeno v celoti so izgube energije višje, in je potrebno v tem primeru investirati v večjo baterijo in hkrati nujno dodati še EMS – energy managment system, ki bo časovno manipuliral z vašo porabo (zamik porabe).

Bodite pozorni! V primeru, da želite sončno elektrarno zaradi omejenega soglasja nadgraditi z baterijskim hranilnikom, morate za tak sistem posebej vložiti novo vlogo za spremembo soglasja.

 

V podjetju SONCE vam bodo zasnovali ustrezno rešitev sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom, ki vam bo omogočila večjo energetsko neodvisnost in zmanjšala vaše stroške za električno energijo.

Poleg tega vam uredijo vso potrebno dokumentacijo za pridobitev subvencije iz EKO sklada, ki za sončno elektrarno z baterijskim hranilnikom znašajo 500 € za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave, vendar ne več kot 25 odstotkov stroškov naložbe.

Konkretno to pomeni do 6800 € subvencij za sončne elektrarne priključene za klasičen gospodinjski odjem (odjemna mesta z varovalkami 3 x 25A) in celo do 17.000,00 € za klasičen poslovni odjem (odjemna mesta z varovalkami 3 x 63A).

sonce logo
povprasevanje@sonce.com | 059 03 23 40 | Spletna stran

V SONCE energija že več kot 15-let delujemo na področja energetike. Postavljamo sončne elektrarne na ključ za gospodinjstva kot tudi poslovni odjem. Smo ekskluzivni partner SunContract energetske tržnice, ki omogoča neposredno trgovanje z elektriko med proizvajalci in končnimi porabniki, za lastnike samooskrbnih elektrarn pa omogoča prenos viškov.

Prejšnji članekSo vam komarji popili kri? Znebite se jih s super triki
Naslednji članekVrhunska učinkovitost, združena s prefinjenim dizajnom
sonce logo
povprasevanje@sonce.com | 059 03 23 40 | Spletna stran

V SONCE energija že več kot 15-let delujemo na področja energetike. Postavljamo sončne elektrarne na ključ za gospodinjstva kot tudi poslovni odjem. Smo ekskluzivni partner SunContract energetske tržnice, ki omogoča neposredno trgovanje z elektriko med proizvajalci in končnimi porabniki, za lastnike samooskrbnih elektrarn pa omogoča prenos viškov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.