Kun ni več, a obisk bankomata vas lahko udari po žepu! Takšne provizije računajo hrvaške banke

Dvig denarja na bankomatu.
Foto: Paolo Cordoni iz iStock

Hrvaška je januarja prevzela skupno evropsko denarno valuto, vseeno sta obisk in dvig gotovine na njihovih bankomatih lahko drag opravek.  Strošek dviga denarja na tujem bankomatu je namreč nižji z debetno kartico, precej višje pa so provizije za dvige s kreditnimi karticami, zato pazite, katero kartico boste uporabili.

Pozor, ni vsak bankomat na Hrvaškem brezplačen

Zagrebačka banka za dvig zaračuna 5,31 evra, enak znesek zaračuna Addiko bank. Na bankomatih OTP in Raifeissen je strošek 4,65 evra, Privredna banka Zagreb zaračuna 4,78 evra, Hrvatska poštanska banka, ki ima več kot 600 bankomatov, pa zaračuna pet evrov. Uporabnik je o proviziji obveščen na zaslonu in mora pred dvigom potrditi, da se z njo strinja, če se ne, dviga ne more opraviti, navaja Zurnal24.

Najbolje je poiskati Erste bank, ki dostopnine sploh ne zaračunava. Gotovino bomo brez dodatnih stroškov dvignili tudi, če je lastnica bankomata banka, ki je del iste bančne skupine. V Sloveniji so to banke Sparkasse, Unicredit in Intesa Sanpaolo, katerih komitenti lahko brezplačno dvignejo denar na bankomatih Erste, Zagrebačke banke (Unicredit) in Privredne banke Zagreb (Intesa Sanpaolo). Kot rečeno, lahko banka to komitentom omogoči tudi s sklenitvijo določenega paketa storitev, piše Večer.

Kaj torej storiti?

Pri NLB svojim komitentom ob obisku Hrvaške svetujejo, da gotovino dvignejo že v Sloveniji. Združenje bank Slovenije ob tem svetuje, da pred dvigom gotovine na bankomatu v tujini preverite, kdo je lastnik bankomata. »Velja, da je gotovino bolje dvigovati na bankomatih bank. Na bankomatih nebančnih lastnikov je treba biti še posebej pozoren na obvestila na zaslonu. Če se želi zaračunati nadomestilo, ki ga niste pripravljeni plačati, ali pa se želi njegova višina ‘prikriti’, transakcijo raje prekinite in poiščite bankomat banke, ki tega nadomestila morda nima.«

 

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekRazmišljate o tem, katero strešno kritino izbrati? Odgovor je na dlani!
Naslednji članekSo vam komarji popili kri? Znebite se jih s super triki
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.