Smrdljivci vdirajo v domove. Kako se jih znebiti?

bug, stink bug, brown stink bug
Photo by Brett_Hondow on Pixabay

Jeseni žuželke iščejo toplo zatočišče in ob nekoliko nižjih zunanjih temperaturah silijo v naše domove. Marsikoga zmotijo predvsem smrdljivci, ki se zavlečejo celo v omare med oblačila.

Jeseni najdete smrdljivce skorajda povsod: na oknih, vratih, v omarah, na sedežni garnituri, stenah. Odgnati jih je praktično nemogoče, a ko bodo temperature dalj časa vztrajale pod 10 stopinj Cezija, jih ne bo več na spregled. Kako to? Takrat bodo že skriti v luknjice v zidovih, zavlekli se bodo v varne kotičke, vedrili bodo med tkaninami, skratka, tičali bodo nekje na varnem in toplem. Tam bodo počakali na pomlad in tedaj znova pogumno zakorakali po naših domovih in se odpravili na prosto. Tam bodo znova sesali sadne sokove in kmetom ter vrtnarjem povzročali škodo in preglavice.

Smrdljivci so ščitaste stenice, ki, ko so v nevarnosti, spustijo oduren vonj. Prav zato jih nikar ne pobijajte tako, da jih zmečkate. Bolje je, če jih polovite in odnesete na prosto. Spodaj je nekaj načinov, da jih odženete iz vašega doma.

1. Odstranite jih

Ko se vračate z vrta v dom, preverite, da na vrečkah, ki jih vnašate, ali rokavicah ni smrdljivcev. Preverite tudi med igračami, če jih otroci uporabljajo zunaj, če se tam skriva kaj žuželk in jih odstranite, preden otroci igrače vnesejo v dom.

2. S pršili nad žuželke

Smrdljivcem boste vsaj malce otežili vstop, če boste okvire vrat in oken poškropili z mešanico vode in šampona. Če nanesete mešanico neposredno na smrdljivce, jih bo šampon izsušil in žuželke bodo pomrle. Uporabite lahko tudi različne insekticide. A tako boste tudi vi izpostavljeni strupom.

3. Fizične prepreke

Poskrbite, da redno zapirate vrata in okna. Lahko namestite tudi komarnike, ki bodo zunaj doma zadržali tudi smrdljive žuželke. Mrežico namestite tudi preko zračnikov.

4. Preventiva …

Če imate vrt, odstranite odpadlo listje, pograbite travo. Lahko jih bo privabil tudi kompostnik, a nekaj smrdljivcev ne sme biti razlog, da kompostnik odstranite, saj ta prinaša veliko koristi.

5 nasvetov za padlo jesensko listje: Kam z listjem? – MojPrihranek.si

Če ni nujno, tudi ne prižigajte zunanjih svetil zvečer oziroma ponoči. Ob prižgani luči doma zastrite žaluzije oziroma rolete ali polkna.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKoliko virusa COVID-19 izdihne oboleli? Za okužbo je dovolj vožnja z dvigalom
Naslednji članekHišni sejem Ytong prihaja v Kisovec
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.