5 nasvetov za padlo jesensko listje: Kam z listjem?

Male hand collects and piles fallen autumn leaves.Volunteering, cleaning, and ecology concept. Seasonal gardening.
Foto: Maksym Belchenko iz iStock

Jesen je tu! To pomeni veliko količino odpadlega listja, ki lahko sicer pričara idilično okolico, za mnoge pa je to le še dodatno opravilo. Zato je še kako pomembno vzpostaviti rutino ravnan z odpadlim listjem vam lahko pomaga ohraniti vaše dvorišče v najboljšem stanju, hkrati pa prispeva k bolj zdravemu vrtu in okolju. Pripravili smo 5 nasvetov, ki jih je vredno upoštevati pri ravnanju z odpadlim listjem.

Listje redno grabite in zbirajte

Redno grabljenje in pobiranje listja v jesenski sezoni je bistvenega pomena, da preprečite, da bi debela plast listja zadušila vašo trato. S tem razporedite delovno obremenitev na več dni ali tednov, zaradi česar je celotna zadeva lažje obvladljiva. Z grabljenjem ne samo, da je vaše dvorišče videti urejeno, ampak tudi spodbuja bolj zdravo rast trave, saj omogoča sončni svetlobi in zraku dostop do tal.

Cleaning up fallen leaves with a metal fan rakes in the garden. A woman in jeans rakes the lawn from autumn leaves in November. Lawn and orchard care in autumn on a sunny day.
Foto: IRINA NAZAROVA iz iStock

Mulčenje ali kompostiranje odpadlega listja

Mulčenje ali kompostiranje listja je okolju prijazen in koristen način ravnanja z jesenskim listjem. Ko mulčite listje, ga narežete na majhne koščke in enakomerno razporedite po gredicah. To pomaga ohranjati vlago v tleh, izboljšati kakovost tal in zatirati plevel. Kompostiranje listov v določenem kupu ali zabojniku skupaj z drugo organsko snovjo ustvari s hranili bogat kompost, ki lahko v prihodnosti obogati vašo vrtno zemljo.

autumn, leaves, foliage
Foto: PublicDomainPictures iz Pixabay

Uporabite vrečke za listje ali zabojnike

Če mulčenje ali kompostiranje v vaši situaciji nista praktični, lahko uporabite biorazgradljive vrečke za listje ali dvoriščne zabojnike za smeti. Te možnosti olajšajo zadrževanje listov in njihov transport do lokalnega obrata za kompostiranje ali odlagališča odpadkov na dvorišču. Ne pozabite preveriti lokalnih predpisov glede smernic za odlaganje, saj imajo nekatera območja posebne zahteve glede odpadkov z dvorišča.

colorful, autumn, leaves
Foto: StockSnap iz Pixabay

Ne pozabite na pravo opremo!

Ko ravnate z listjem, zlasti če dlje časa uporabljate puhalnik listja ali grabljenje, nosite ustrezno zaščitno opremo. Rokavice ščitijo vaše roke pred žulji, trni ali ostrimi predmeti, skritimi v listih. Zaščitna očala ščitijo vaše oči pred smeti, ki jih lahko razburkajo puhalniki za listje ali grablje. Maska pomaga preprečiti vdihavanje alergenov in drobnih prašnih delcev, ki lahko dražijo vaša dihala.

Male hand collects and piles fallen autumn leaves.Volunteering, cleaning, and ecology concept. Seasonal gardening.
Foto: Maksym Belchenko iz iStock

Zabava in učenje v kupu listov

Kaj, če bi celotno zadevo obrnili na glavo? Namesto da pospravljanje jesenskega listja obravnavate kot opravilo, ga spremenite v zabavno in poučno dejavnost za svojo družino, še posebej, če imate otroke. Zberite odpadlo listje v velik kup na svojem dvorišču in spodbudite otroke, da skočijo vanj in se igrajo. Liste lahko uporabite tudi za ustvarjalne projekte umetnosti in obrti, kot je stiskanje listov ali izdelava kolažev listov. Tako lahko uživate v lepoti sezone in preživite kakovosten čas skupaj, medtem ko upravljate z listjem. Po zabavi lahko nadaljujete z mulčenjem, kompostiranjem ali pakiranjem v vreče za odlaganje, pri čemer se bodo vsi počutili izpopolnjeno.

happy child playing pilot aviator and dreams outdoors in autumn
Foto: evgenyatamanenko iz iStock
Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekDizajn, ki pričara občutek lebdenja
Naslednji članekAvtomobilski gigant presenetil! Naslednje leto konec dizelske proizvodnje
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.