Ko se poletje bliža in temperature naraščajo, se mnogi od nas zatečejo k osvežilnim zamrznjenim poslasticam. Med najbolj priljubljenimi sta sladoled in sorbet, vendar pa se med njima skrivajo pomembne razlike. V tem članku bomo raziskali, kaj ločuje te dve okusni zamrznjeni dobroti.
1Gelato
![Product photoshoot of caramel gelato ice cream](https://www.mojprihranek.si/wp-content/uploads/2024/04/product-photoshoot-of-caramel-gelato-ice-cream-stockpack-istock-696x464.jpg)
- Gelato je italijanska beseda za sladoled.
- Osnova za gelato je narejena iz mleka, jajc in sladkorja, podobno kot pri klasičnem sladoledu.
- Vendar je gelato po teksturi veliko gostejši od klasičnega sladoleda.
- Razlog za to je, da vsebuje manj mlečnih maščob in manj zraka.
- Gelato je namenjen, da se postreže nekoliko toplejši kot običajen sladoled, z videzom, ki naj bi bil kremast in sijoč.
2Sladoled
![Strawberry ice cream with fresh berries in a bowl on a white wooden background. Selective focus.](https://www.mojprihranek.si/wp-content/uploads/2024/04/strawberry-ice-cream-with-fresh-berries-in-a-bowl-on-a-white-wooden-background-selective-focus-stockpack-istock-696x463.jpg)
Za sladoled obstajajo posebna pravila:
- Mora biti narejen z najmanj 10 % mlečne maščobe.
- Med zamrzovanjem ga je treba mešati.
- Njegov okus je sladkast.
- Vedno vsebuje vsaj malo sladkorja.
3Sorbet
![Watermelon sorbet decorated with mint in white bowl](https://www.mojprihranek.si/wp-content/uploads/2024/04/watermelon-sorbet-decorated-with-mint-in-white-bowl-stockpack-istock-696x461.jpg)
- Sorbet je zamrznjena sladica, ki je brez mlečnih izdelkov.
- Narejen je le iz sadja in sladkorja.
- Zaradi svoje kisle sladkosti pripravi brbončice na sladico.
- Odlična izbira za vegane in ljudi s celiakijo!
Upam, da vam je ta članek pomagal razumeti razlike med temi okusnimi zamrznjenimi poslasticami! 🍦🍨