Vse življenje uporabljate to kratico, ampak ali veste, kaj pravzaprav pomeni WC?

Accessible restroom sign depicting both standard and disabled WC symbols, ideal for inclusion .
Foto: Joao Manita iz iStock

Mnogi so bili presenečeni, ko so ugotovili, kaj pravzaprav pomeni WC’, čeprav so ti dve črki videli neštetokrat, ko so hodili v omenjene prostore opravljat veliko oz. malo potrebo. Če ste kdaj morali na stranišče v javnosti, ste verjetno videli ti dve črki na vratih, vendar morda niste veliko razmišljali o tem, kaj dejansko pomenita.

sign, restroom, bathroom
Foto: flutie8211 iz Pixabay

Uporabniki presenečeni

Številni uporabniki družbenih omrežij so bili zdaj prijetno presenečeni, ko so izvedeli njihov pravi pomen, ki ponuja fascinanten majhen vpogled v zgodovino stranišč in sanitarnih prostorov. V odgovoru na vprašanje o tem, kaj izraz ‘WC’ pravzaprav pomeni, je neki ljubitelj zgodovine pojasnil, da črke dejansko pomenijo ‘water closet’, kar je bil vljuden izraz za uporabo stranišča v času javnih stranišč.

Dobesedni prevod bi bil ‘vodena omara’, saj v času nastanka te okrajšave ni bilo vljudno govoriti o telesnih funkcijah, zato je bila to zamišljena kot kompromisna rešitev, ki ne bi nikogar užalila. »V 19. stoletju se beseda stranišče ni govorila v vljudni družbi, niti telesne funkcije niso bile povezane z uporabo stranišča. Da bi se temu izognili, je bil skovan izraz ‘water closet’ za opis takrat novega stranišča na splakovanje, zlasti na javnih mestih. Okrajšava WC je veljala za dovolj daleč in bolj vljudno od njene funkcije, da bi jo lahko izgovorili, čeprav še vedno z nekaj zadrege in zadržanosti,« so pojasnili na družbenih omrežjih.

Modern public toilet in the city park. Toilet with icons: disabled person, female, male. toilet sign, WC
Foto: Nina Calykh iz iStock

»Ne morem verjeti, da sem živel z napisom ‘WC’ in nisem imel pojma, zakaj se tako imenuje,« so komentirali na družbenih omrežjih. »Vesela sem, da je nekdo vprašal, ker se to sprašujem že leta, a nikoli nisem googlala,« priznavajo drugi.

Še nekaj zgodovine

Glede na spletno mesto Plumbworld je bil izraz ‘water closet’ prvič uporabljen v Angliji v 1870-ih. Prvotno znan kot ‘omara za splakovanje’, je zaradi priljubljene uporabe kmalu postal ‘vodna omara’, preden je postala ‘stranišče’. 19. stoletje je bilo obdobje velikih inovacij za sodobna stranišča, napredek pa je močno pripomogel k izboljšanju javnega zdravja in higiene. Kraljevo gospodinjstvo je leta 1886 najelo enega najslavnejših sanitarnih inženirjev tistega časa Thomasa Crapperja, da je stranišča zamenjal z novejšimi modeli, poroča Mirror.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekIzbrati pralno-sušilni stroj ali posamično sušilni in pralni stroj?
Naslednji članekSladoled, sorbet ali gelato: kateri je pravi za vas?
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.