Slabe navade, ki uničujejo vaš avto

Slabe navade, ki uničujejo vaš avto
Slabe navade, ki uničujejo vaš avto Photo by AndreyPopov on iStock

Avtomobili nam na dnevni ravni prihranijo veliko časa, ki bi ga drugače preživeli na nogah, konjih, kolesih ali preprosto doma. V zameno od svojih voznikov želijo le to, da ti skrbijo zanje in vožnja bo prečudovita in kratkočasna. Pripravili smo seznam največjih napak voznikov, ki krajšajo življenjsko dobo vozilu in uničujejo avto. Katerih stvari se izogibajte pri vožnji z avtomobilom in s katerimi boste podaljšali življenjsko dobo svojemu jeklenemu konjičku?

Vožnja s prižgano lučjo za olje

Veliko število voznikov se požvižga na določene lučke, ki posvetijo pri avtomobilu. Lučka za olje ni ena izmed tistih, ki jih lahko spregledamo. Svoje vozilo ugasnite čim prej, če se pojavi med vožnjo. Preverite nivo olja in ga dodajte, če je to potrebno. Vožnjo lahko nadaljujete.

Pomanjkanje goriva

Situacija, ki je marsikomu še kako poznana. Ste vedeli, da lahko zaradi nizkega nivoja goriva v sistem za dovod goriva pridejo raznorazni koščki in materiali, ki jih tam ne želimo. V boljšem primeru bo potrebna le menjava filtrov, v slabšem pa obisk mehanika. Pametno je imeti vsaj četrtino goriva v svojem vozilu.

Presentation of the car covered with black cloth on dark illuminated background. 3d rendering
Slabe navade, ki uničujejo vaš avto Photo by kostsov on iStock

Avto je ves čas pokrit

Nič ni narobe s tem, da je avto vsake toliko pokrit. A to naj ne postane navada, saj bo pregrinjalo zadrževalo vlago. To bo pomenilo, da je primer isti, kot če bi imeli avto parkiran v vlažni garaži. Predvsem pomembno je imeti avto na svežem zraku, če je starejši, saj se lahko hitro pojavi problem rje.

Bencin v dizel in obratno

Presenetilo bi vas na koliko takih dogodkov naletijo mehaniki. Tudi v Sloveniji se marsikdo zmoti in namesto dizla v svoj avto natoči oktanski bencin in obratno. Temu se nujno izogibajte in raje trikrat ali štirikrat preverite, če ste posegli po pravi ročki.

Slabe navade, ki uničujejo vaš avto
Slabe navade, ki uničujejo vaš avto Photo by gearyuan on Pixabay

Avto predolgo stoji na mestu

Avtomobili so ustvarjeni za to, da jih vozimo. Redna vožnja bo pomenila daljšo življenjsko dobo vozila. V drugem primeru pa bo dolgotrajno stanje pri miru (brez vožnje) za avtomobil lahko pomenilo kar nekaj težav. Stvari se posušijo, tekočina začne teči in nastanejo težave, ki vodijo v draga popravila.

Previsoka raven samozavesti ali neumnost

Veliko problemov se pojavi na cestah, kjer so vozniki preprosto preveč samozavestni. To mislimo v najslabšem smislu te besede, ki meji na neumnost. Mislite, da bo vaš petnajst let star Clio lahko ob visoki hitrosti preskočil ležečega policaja? Ne poskušajte. Saj veste, za vsak slučaj. Bodite vesten in pameten voznik, ki pozna zmožnosti svoje vožnje in svojega vozila. S tem lahko marsikomu prihranite čas in denar.

 

Prejšnji članekV IKEI od jeseni naprej na voljo solarni paneli
Naslednji članekUmetna osvetlitev v mestih vpliva na naravni cikel rastlin in s tem na kvaliteto življenja ljudi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.