Umetna osvetlitev v mestih vpliva na naravni cikel rastlin in s tem na kvaliteto življenja ljudi

mesto ponoči

Raziskave, izvedene pod okriljem državne univerze v Iowi (ZDA), so pokazale, da umetna (nočna) osvetlitev vpliva na naravni cikel mestnih rastlin, kar posledično vpliva na življenje oziroma vsakdan ljudi. Raziskava je bila opravljena v Združenih državah Amerike, a ugotovitve pod drobnogled postavljajo vplive urbanizacije tako na ljudi kot na rastline povsod po svetu.

Nočna osvetlitev spreminja ritem rastlin

Izredni profesor Yuyu Zhou, eden od soavtorjev študije je povzel, kako lahko nočna osvetlitev spremeni ritem rastlin. Ugotovili so denimo, da se lahko zaradi umetne osvetlitve podaljša sezona cvetenja za številne rastline v mestnih območjih in s tem se posledično pri prebivalcih mest, ki trpijo za alergijami na cvetni prah, poveča izpostavljenost cvetnemu prahu ter alergijskih reakcij nanj – seveda v primerjavi s tistimi, ki živijo izven mesta. »Ugotovili smo, da umetna svetloba bistveno podaljša spomladansko fenologijo in odloži oziroma zamakne jesensko fenologijo v Združenih državah,« je še dodal Zhou.

Še nekaj ključnih ugotovitev

Raziskava je vključevala opazovanje satelitskih posnetkov na več kot 3000 urbanih območjih (šlo je za posnetke med letoma 2012 in 2016). Ena od ugotovitev je bila na primer, da je tam, kjer je bila povečana umetna osvetlitev, prišlo brstenje približno 9 dni kasneje. To je zares zgovoren podatek, ki govori o pomembnih razlikah, ki se pojavijo zaradi umetne osvetlitve. Raziskovalci so opazili tudi, da je jeseni prišlo do kasnejšega obarvanja listov – celo do šest dni kasneje se je to zgodilo v mestih. To pomeni, da je aktivna sezona rastlin v urbanih območjih daljša v primerjavi z neurbaniziranimi lokacijami.

Urbana okolja lahko služijo kot naravni laboratorij za preučevanje odzivov rastlin na spreminjajoče se podnebje. In jasno je, da to vpliva tudi na življenje ljudi. Ob tem raziskava poudarja pomembnost svetlobnega onesnaževanja, ki je, tako kot denimo zvočno onesnaževanje, vse prevečkrat potisnjeno v ozadje, kljub temu da ima – sedaj tudi dokazano – velik (negativen) vpliv.

Prejšnji članekSlabe navade, ki uničujejo vaš avto
Naslednji članekNASA pred preizkusom prvega električnega letala na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.