S tem trikom lahko prihranite do 30 odstotkov goriva, če le uporabite gumb, ki ga imajo vsi avtomobili

Vžig klime v avtu.
Foto: djedzura iz iStock

Cene pogonskih goriv zunaj avtocest se vseskozi spreminjajo. Liter 95-oktanskega bencina je dražji za tri cente in v tem 14-dnevnem obdobju stane 1,412 evra za liter, dizelsko gorivo pa je dražje za 0,6 centa in stane 1,432 evra za liter. Kurilno olje se je podražilo za en cent na 1,020 evra za liter. Zaradi tega je še vedno pomembno, da pazite na porabo.

Kaj torej storiti?

Še dobro, da obstaja nekaj trikov za zmanjšanje porabe. Eden izmed bolj učinkovitih je aktiviranje gumba, ki ga imajo vsi avtomobili na sredinski konzoli. Ta gumb vam bo omogočil prihranek do 30 odstotkov goriva, če ga boste pravilno uporabljali.

Je na klimatski napravi katerega koli vozila in ga lahko prepoznate, ker ima silhueto avtomobila s polkrožno puščico v notranjosti. Označuje kroženje zraka iz klimatske naprave avtomobila, njegova glavna funkcija pa je, da zapre dovod zraka od zunaj in pretaka samo zrak v prostoru.

Na ta način se izboljša udobje, zrak pa gre skozi enake filtre kot pri odvajanju od zunaj, vendar med drugim prepreči vnos prahu, onesnaževal, alergenov in neprijetne vonjave. Poleg tega omogoča zmanjšanje napora, ki ga mora klimatska naprava vložiti pri hlajenju notranjosti avtomobila, zlasti poleti, kar poveča porabo. Zmanjšanje tega napora logično pomeni prihranek goriva.

Prazen tak v avtomobilu.
Foto: kckate16 iz iStock

Čeprav ni priporočljivo, da je funkcija t. i. recirkulacije zraka aktivna več kot 10 minut, saj spodbuja pojav zaspanosti pri vozniku,  le ta izboljša tudi delovanje klimatske naprave. Dobro izkoristite to funkcijo in povprečno porabo goriva avtomobila lahko zmanjšate za deset odstotkov, pri modelih, ki porabijo več, pa za 30 odstotkov, predvsem kar se tiče dolgih razdalj.

Trik za vroče dni

Po zagonu motorja ne vklopite takoj recirkulacije, da pomagate vročemu zraku iz kabine najprej ven skozi ventilacijo. Ko bo zrak prijetnejši, pa vklopite omenjeni način, saj bo takrat po kabini krožil hladnejši zrak, zato bo klimatska naprava ob že omenjeni manjši obremenitvi motorja delovala učinkoviteje.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekImetniki brezplačnih vozovnic IJPP, lahko si oddahnete
Naslednji članekZa pilotne projekte 2,25 milijona evrov

Urednik portala MojPrihranek

1 komentar

  1. Z zmanjšanjem vremenske zunanje temperature zraka, se avtomatsko zmanjša poraba goriva za klimo v avtu. Gumb filtra za zapiranje zunanje onesnaženosti zraka, se vklopi po potrebi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.