Serratie, rožnata sluz v kopalnici: Kako se je znebiti?

Serratia marcescens je vzrok za nastanek rožnate sluzi v kopalnici
Serratia marcescens je vzrok za nastanek rožnate sluzi v kopalniciPhoto by Sinhyu on iStock

Rožnato sluz na robu umivalnika, kadi ali stranišča običajno povzroča bakterija Serratia marcescens, zdravju škodljiva bakterija, ki se razmnožuje v vlažnem okolju. Kako se je znebiti?

Razmnoževanje te bakterije preprečuje klor, ki je dodan vodi iz vodovoda. A če doma uporabljate filter za vodo z aktivnim oljem, klor iz pitne vode odstranjujete in bakteriji ustvarjate idealne pogoje za njeno razmnoževanje. Ker bakterija lahko povzroči pljučnico, okužbe ran in okužbe sečil, predvsem pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom, je dobro ukrepati in preprečiti njen razvoj.

Kako preprečiti nastanek Serratie Marcescens?

  • Redno zračite kopalnico in skrbite, da se v njej ne bo zadrževala vlaga ter poskrbite, da bo ventilacija vedno dobro delovala.
  • Redno čistite svoj dom, še posebej kuhinjo in kopalnico, in odstranjujte ostanke mila oziroma šampona iz kopalne kadi, sten prhe ali zavese.
  • Redno splakujte vodo v straniščni školjki.
  • Vodovodar naj redno pregleduje vodovodni sistem za morebitna puščanja v vodovodnem sistemu.
  • Iz kopalnice odstranite preproge, če jih nujno ne potrebujete. Če se zanje vseeno odločite, izberite preproge, ki so narejene prav za kopalnico in jih je enostavno čistiti.

Kako odstraniti rožnato sluz?

Rožnate madeže, ki jih povzroča sluz, lahko enostavno odstranite s čistilom, ki vsebuje klor ali z belilom.

Pozor! Če uporabljate belilo, nikoli istočasno ne uporabljajte kisa ali čistil, ki vsebujejo amonijak, saj se pri tem tvorijo izjemno nevarni toksični plini.

Poskrbite za dobro prezračenost prostora. Lahko pa tudi dodate četrtino skodelice belila v straniščni kotliček, pustite učinkovati 20 minut in nato nekajkrat potegnete vodo v stranišču, da boste iz kotlička odstranili belilo. Belila nikakor ne puščajte dalj časa v kotličku, saj lahko poškoduje gumijaste ventile in tesnila.

Izdelajte čistilo sami

Za čiščenje lahko uporabite tudi doma narejeno čistilo, ki ga pripravite tako, da zmešate sodo bikarbono s čistilom za pomivanje posode – v razmerju 4:1. Sluz premažite z zmesjo, nato pustite nekaj časa delovati, splaknite in očistite s kisom.

rožnata sluz
serratie Foto: Imgur

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekGostilna Klampfer s široko ponudbo
Naslednji članekElektrični terenec Kia EV9 je napovedal svoj prihod
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.