Rastline, ki zmanjšujejo vlago in zavirajo nastanek plesni

kopalnica rastline

Predvsem v zadnjem obdobju, ko je pandemija koronavirusa številne priklenila na dom, je narasla priljubljenost rastlin v domu. Večinoma rastline služijo kot dekoracija, nekateri pa si jih omislijo, da v zavetju doma lahko začutijo košček narave. Rastline sicer v bivalnih prostorih izboljšujejo kakovost zraka, saj vsrkavajo toksine in sproščajo v prostor čist zrak ter ga bogatijo s kisikom.

Marsikdo ne ve, da lahko rastline pomagajo uravnavati vlažnost zraka v prostoru in pomagajo zavirati nastanek plesni v zaprtih prostorih, saj zatirajo spore plesni in bakterije. Sobe, v katerih so rastline, imajo kar 40-60 odstotkov manj spor plesni in bakterij. Predvsem v prostorih, kjer je vlažnost velika in nastanek plesni bolj verjeten (kopalnica, kuhinja, spalni prostori) bi morali zato najti prostor tudi za rastline.

Rastline proti plesni

Spatifil (tudi mirna lilija ali lilija miru)

Je rastlina s čudovitimi belimi cvetovi in ​​velikimi palmastimi listi, preprosta za vzdrževanje. Uspeva v visoki vlažnosti in ima rada senco, zato je majhna kopalnica z malo sončne svetlobe popolno mesto zanjo. ilija miru odstranjuje toksine v zraku in absorbira vlago skozi svoje liste. Pomagala naj bi iz zraka odstraniti celo benzen, ksilen, toluen in trikloroetilen.

Pozor, če imate psa – zaužitje te rastline pri psu povzroča prebavne težave. (bruhjnje), hkrati pa lilija sproži reakcijo na njegovih ustih in grlu, kar povzroča oteženo požiranje.

Angleški bršljan

Ker ta rastlina iz zraka učinkovito odstranjuje prah, plesnive spore in druge alergene, je idealna tako za spalne kot bivalne prostore. Ta plezalna rastlina odstranjuje tudi formeldahid, ki se prenaša po zraku in ki ga lahko najdemo v zaprtih prostorih. Angleški bršljan najbolje uspeva na močni, a posredni sončni svetlobi in potrebuje redno vodo, zato je morda najboljši na okenski polici, kjer je manj verjetno, da boste nanjo pozabili.

Tudi listi te rastline lahko strupeni za hišne ljubljenčke in lahko pri nekaterih ljudeh pustijo izpuščaj.

Sanseveria (tudi taščin jezik ali kačja rastlina)

Postala je priljubljena rastlina, ki jo najdemo v številnih modernih kopalnicah.

Za taščin jezik je preprosto skrbeti, saj ne potrebuj rednega zalivanja in najbolje rastejo v svetlih in toplih prostorih. Kačje rastline pomagajo odstraniti plesen iz zraka, zaradi česar so kot nalašč za vlažno sobo. So prilagodljive in ​​ne bodo ovele, če jih nekaj časa pozabite zalivati. Pomembno je, da se zemlja rastlin med posameznimi zalivanji posuši, saj lahko to povzroči nastanek plesni na vaši hišni rastlini.

Orhideje

Orhideje, ki jih danes najdemo v večini supermarketov, so tako lepe kot tudi koristne v domu. Pomagajo lahko zmanjšati vlažnost v prostorih. Potrebujejo kratka obdobja sušenja, zato je bistveno, da jih ne zalivate preveč.

Monstera

Monstera je rastlina, ki je vse bolj priljubljena. Rada ima vlažen prostor in iz okolja absorbira vlago, zato jo je priporočljivo postaviti v kopalnico vsaj preko zime, ko je zaradi ogrevanja zrak v drugih prostorih bolj suh. Rada ima sicer svetlobo, a je nikar ne postavljajte na neposredno in premočno sonce.

Praproti

Tudi te se vse pogosteje znajdejo v sodobnih kopalnicah. Številni jih postavijo kar v notranjost (večjih) kabin za prhanje. Praprot skozi liste vsrkava vlago in tako deluje kot naravni razvlaževalec zraka. Praproti se zaliva tudi dvakrat tedensko. Pomembno je, da je prst konstantno vlažna, a ne sme stati v vodi.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako pogosto moramo oprati posteljnino?
Naslednji članekSe stekla rosijo na zunanji strani?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.