Kako pogosto moramo oprati posteljnino?

postelja

Kar tretjino življenja naj bi preživeli v postelji, seveda ob predpostavku, da dnevno spimo priporočljivih 8 ur. Če je posteljnina sveža, se običajno lažje potopimo v spanec in verjetno bi, če bi le lahko, imeli vsak dan sveže oprano. To v večini gospodinjstev pač ni izvedljivo, pa tudi ne ekološko in smotrno. Kako pogosto pa je priporočljivo, da posteljo preoblečemo?

Na posteljnini ostajajo odmrle celice naše kože, izpadli lasje, dlake, pot, maščoba, ki jo izloča koža … Vse to predstavlja hrano za pršice in druge organizme, zato je treba posteljnino redno preoblačiti. Priporočljivo je, da rjuho, prevleko za blazino in odejo operemo enkrat tedensko, če z nami živi ljubljenček, ki ima dovoljen vstop v spalne prostore, pa tudi pogosteje, torej dvakrat tedensko.

Ko menjate posteljnino, posesajte tudi vzmetnico, sicer pa bi bilo vzmetnico priporočljivo na 2-3 mesece globinsko očistiti. Sočasno operite tudi vzglavnike in odeje. Če jih zaradi velikosti ali teže ni mogoče oprati in posušiti v domačem pralnem oziroma sušilnem stroju, jih odnesite v javno pralnico, kjer imajo na voljo tudi večje pralne in sušilne stroje.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekStatistični podatki pravijo, da živimo bolje
Naslednji članekRastline, ki zmanjšujejo vlago in zavirajo nastanek plesni
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.