Se stekla rosijo na zunanji strani?

kondenzacija okno

V hladnem delu leta se pogosto zgodi, da se stekla orosijo, bodisi na notranji bodisi zunanji strani. Gre za napako oken? Lahko to reklamirate?

Običajno se stekla bolj rosijo, ko gre za starejše, slabo toplotno izolirane stavbe, ki imajo okna s slabimi tesnili in z enojno zasteklitvijo oziroma termopan zasteklitvijo z nizko toplotno zaščito. Kaj pa, ko se rosijo stekla povsem novih in domnevno kakovostnih oken?

Gre za povsem običajen pojav, na katerega niso imuna niti najsodobneja okna. Kondenz se nabira, kjer pride vlažen zrak v stik s hladno površino in ker so stekla hladnejša kot zidovi, se najprej orosijo okna. Tam namreč hladno steklo pride v stik z vlažnim hladnim zrakom na eni strani in toplim notranjim zrakom na drugi strani.

Steklo se rosi zunaj

To se običajno zgodi, ko je v prostoru toplejši in razmeroma vlažen zrak (pogosto v kopalnici, kuhinji, ob likanju …). Z ogrevanjem se zrak suši in zato je ta pojav pri bolje ogrevanih prostorih pogostejši. Pomaga tudi ustrezno zračenje.

Steklo se rosi na zunanji strani

Tudi pri energetsko učinkovitih oknih se zgodi, da se na zunanji strani stekel orosijo. Razlog je ta, da topel zrak zaradi dobre izolativnosti ne dovoljuje prehoda toplote, na zunanji strani okna, torej na steklu, ki je zunaj, pa ob nizki temperaturi pojavi rosa, ki z dvigom temperatur preko dneva izgine, Omiliti je pojav mogoče z uporabo notranjih ali zunanjih senčil (ponoči okna zastremo), sicer pa gre za pojav, ki ni razlog za pisanje pritožb in reklamacije.

Kaj storiti?

Da bi zmanjšali možnost rosenja, je treba izbrati okna, ki so energetsko varčna, so opremljena z izolacijskim steklom in ustreznim distančnikom. Sicer pa imate na voljo dve možnosti:
– lahko dvignete temperaturo doma, kar bo poznati na mesečni položnici za ogrevanje, ali
– primerno zračite (fizično z odpiranjem oken oziroma vgradite napravo za prezračevanje).

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRastline, ki zmanjšujejo vlago in zavirajo nastanek plesni
Naslednji članekFitnes oprema za debele denarnice
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.