Turbina, ki proizvaja električno energijo iz vetra in sonca

Ekipa iz Univerze v Bathu je v sodelovanju s podjetjem SME McCamley razvila novo hibridno vetrno turbino, z nameščenimi fotovoltaičnimi celicami, ki naj bi po njihovem zatrjevanju odpravila veliko težav, povezanih s tradicionalno proizvodnjo obnovljive energije.

Pri MSP McCamley so že testirali prvi kilovatni prototip v Veliki Britaniji in v Bolgariji ter že sprejemajo naročila za 12-kilovatni model, ki bo na voljo v avgustu tega leta.

Njihova hibridna tehnologija temelji na navpični vetrni turbini, ki je popolnoma obdana s sončnimi celicami. Turbina je pticam prijazna, izredno tiha in primerna za vgradnjo po stavbah ali na odprtem.

 

Medtem ko večina vetrnih turbin preneha učinkovito delovati ob relativno visoki hitrosti vetrov, pa izum podjetja McCamley teh težav nima. Deluje namreč tudi ob izredno ekstremnih vremenskih razmerah (burje, toče …), kot tudi, ko je vetra zelo malo – celo do hitrosti 1,8 m/s. Solarne celice bodo seveda delovale le ob sončnih razmerah.

Družba vidi svoj ​​proizvod kot odličen način za male gospodarske družbe, da postanejo energetsko neodvisne in da se razbremeni odvisnost od fosilnih goriv. Prednost sisitema je tudi v tem, da se zanaša na dva vira energije, kar povečuje zanesljivost in neodvisnost od drugih virov energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.