Pozor pri paradižnikih: UVHVVR opozarja na nevaren rastlinski virus

Razbarvanja na plodovih paradižnika kot posledica okužbe s ToBRFV
Razbarvanja na plodovih paradižnika kot posledica okužbe s ToBRFV. (vir: Gov.si)

Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) opozarjajo na previdnost pri nakupu semen in sadik paradižnika, paprike in feferonov zaradi možne okužbe z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika (ToBRFV). Pridelovalci paradižnika, paprike in feferonov naj redno pregledujejo svoje nasade in v primeru suma na navzočnost bolezenskih znamenj nevarnega virusa takoj obvestijo Upravo.

“Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika je nov in nevaren karantenski rastlinski virus. Ogroža pridelavo paradižnika in paprike. Ni nevaren za zdravje ljudi in živali,” navajajo na spletni strani Ministrstva.

Kloroticne pege na plodovih paradižnika kot posledica okužbe s ToBRFV
Kloroticne pege na plodovih paradižnika kot posledica okužbe s ToBRFV. (vir: Gov.si)

Kako prepoznate virus?

Zvijanje listov paradižnika kot posledica okužbe s ToBRFV
Zvijanje listov paradižnika kot posledica okužbe s ToBRFV (vir: Gov.si)

Okuženi plodovi so drobnejši, imajo rumene ali rjave lise in so zgrbančeni. Plodovi niso primerni za prodajo, posledično lahko nastane velika gospodarska škoda. Rastline zaradi okužbe lahko tudi propadejo.

Virus se na daljše razdalje prenaša s sadikami in semenom ter plodovi. Tako je bil pred nekaj leti z uvoženim semenom vnesen tudi v Evropsko unijo, zato je Evropska komisija predpisala nujne ukrepe za preprečevanje vnosa virusa v Evropsko unijo in njegovega širjenja znotraj nje.

Iz Kitajske preko Češke

Kljub izvajanju predpisanih ukrepov je virus navzoč v nekaterih državah članicah oziroma njegova navzočnost potrjena na mestih pridelave. V Sloveniji navzočnost nevarnega virusa še ni bila potrjena. Vseeno obstaja tveganje zaradi dobave semena paprike iz Češke republike pred nekaj meseci, ki je bilo uvoženo iz Kitajske. Pri ponovnem testiranju s PCR tehniko se je izkazalo, da so semena okužena z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika. Uprava je pri prejemnikih okuženega semena takoj ustavila premike. Prav tako je odredila ukrep uničenja okuženega semena in sadik pridelanih iz okuženega semena ter izvajanje obveznih higienskih in drugih ukrepov.

Nakupujte le pri zaupanja vrednih virih

Zaradi velike nevarnosti vnosa s semenom ali sadikami opozarjamo na previdnost pri nakupih. Nakupujte le pri zaupanja vrednemu viru in predvsem ne naročajte semena po spletu iz držav izven Evropske unije. Pri spletnih nakupih znotraj Evropske unije mora semena in sadike spremljati rastlinski potni list, ki potrjuje, da so sadike in semena zdrava.

“Gre za zelo nevarno in neozdravljivo virusno bolezen s hitro dinamiko širjenja. Ključnega pomena je, da so pridelovalci pozorni na pojav simptomatičnih rastlin v nasadu in takoj ob najmanjšem sumu ustno ali pisno obvestijo Upravo,” piše na strani Ministrstva. “Zgodnje odkritje navzočnosti ToBRFV je pomembno za uspešno izvedbo ukrepov izkoreninjenja in preprečevanja širjenja bolezni.”

Obstojen in se hitro prenaša

Pomembno je, da pridelovalci sadik in plodov izvajajo preventivne higienske ukrepe, saj se virus med nasadi in znotraj njih hitro prenaša. Prenaša se s stroji, orodjem, embalažo, rokami, obleko ali kontakti med rastlinami ter tudi z žuželkami. Je zelo obstojen, saj lahko preživi tudi več mesecev v ostankih in odpadkih okuženih rastlin, v tleh ali rastnem substratu, na strojih, orodjih in opremi, na obleki ali embalaži.

Kontakti Uprave in strokovnih služb, osnovne informacije o bolezni, vključno s fotografijami, priporočila za higienske ukrepe in druge informacije so dostopne na spletni strani UVHVVR.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekDelo na višini – kako začeti?
Naslednji članekBentley bo zgradil prvo luksuzno stolpnico
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.