Delo na višini – kako začeti?

Delo na višini
Delo na višini

Med prenovo ali gradnjo se zgodi, da bo naš naslednji korak delo na višini. Pogosto vidimo, da se na gradbiščih za to uporabljajo dvigala, dvižne košare, gradbeni odri in še kaj. Ker je narava tega dela izjemno nevarna, se tega ne lotevajte le z navadno lestvijo. Le s pravimi pripomočki je lahko delo opravljeno strokovno, kvalitetno in brez nevarnosti za zdravje. K sreči ima naša Slovenija veliko možnosti za opravljanje dela na višini.

Najem ali nakup

Odločitev med nakupom in najemom gradbenih pripomočkov, strojev ali katere koli druge stvari je jasna. Za najem oziroma izposojo se odločimo takrat, ko smo (skoraj) zagotovo prepričani, da bomo to stvar potrebovali le enkrat, morda dvakrat v kratkem obdobju. Za nakup stvari se lahko odločimo, ko je cena nizka, a tega pri tej tematiki ne boste našli. Če najdete potem pa kar v nakup, a premeteno.

Gradbeni odri

Z uporabo gradbenih odrov se srečujemo pri zunanjem delu hiše. Fasadiranje, izolacija ali kaj podobnega. Pri tem bomo najverjetneje potrebovali gradbeni oder, ki je tudi najcenejša izmed možnosti (razen lestve in vrvi). V spletni brskalnik preprosto vpišite iskalno geslo »najem gradbenega odra« in izberite tisto možnost, ki vam najbolj ugaja. Preverite nosilnost, dostavo, ceno montaže in ceno demontaže. Pred tem pa se pozanimajte še pri svojih prijateljih in sosedih, saj se nikoli ne ve, kdo ima kaj.

Uporaba gradbenih odrov
Uporaba gradbenih odrov

Dvižne košare in ploščadi

Z različno velikostjo košare, nosilnostjo in dosegom, je dvižna košara najbolj priljubljen stroj za delo na višini. Popolnoma varen, a vsekakor zahteva nekaj znanja, ki vam ga bodo ponudili strokovnjaki. Največkrat se njihova nosilnost začne pri 200 kilogramih in vzpenja. Vrste košar:

  • avto košare
  • vertikalne dvižne ploščadi
  • dvižne košare z lomljivo roko
  • dvižne košare – goseničarji
  • dvižne košare – pajki
  • škarjasta dvižna ploščad
  • teleskopske dvižne košare

Enako kot pri gradbenih odrih, tudi tu vnesite geslo »najem dvižne košare« v spletni brskalnik in poiščite najbolj ugodno izbiro. Cena dostave in najema, nosilnost, doseg višine, pogon in teža so tisto, kar vas bo zanimalo.

Dvižne košare in ostala dvigala
Dvižne košare in ostala dvigala

Varnost

Bolj kot izbira stroja oziroma pripomočka je pomembna varnost. Tako pri dostavi, uporabi in mirovanju samega stroja. Poslušajte nasvete strokovnjakov in ne uporabljajte pripomočkov preveč zaletavo, saj je vaše zdravje bolj pomembno kot fasada.

Prejšnji članekKako se znebiti mravelj v stanovanju
Naslednji članekPozor pri paradižnikih: UVHVVR opozarja na nevaren rastlinski virus
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.