Pomivati posodo v stroju ali na roke?

Bi radi malce privarčevali in ste se odločili, da pomivanje posode v pomivalnem stroju nadomestite s pomivanjem na roke? Prepričajte, ali ne delate morda napake.

Če ne uporabljamo najnovejše tehnologije, še ne pomeni, da s tem varčujemo. Vsaj v primeru pomivanja posode je tako. Ne le, da je ročno pomivanje posode zamudno in od nas terja več napora, ročno pomivanje posode je tudi bolj potratno, kot če posodo operemo kar v pomivalnem stroju.

Pomivalni stroj naj bi porabil kar štirikrat vode manj, kot je v povprečju porabimo za ročno pomivanje enake količine posode. Če menite, da je uporaba pomivalnega stroja potratnejša zaradi porabe električne energije, naj vas opomnimo, da so novejši pomivalni stroji varčni. Poleg tega pa tudi pri ročnem pomivanju posode porabljate električno energijo za gretje vode.

Vsa posoda ne sodi v stroj

Določene posode sicer v stroju ne smemo pomivati. Med takšne kose sodijo različni noži, leseni izdelki, tudi nekatere posodice za shranjevanje oziroma pokrovčki. Določeni materiali namreč pri visoki temperaturi zgubijo obliko in pokrovčki se nato lahko ne prilegajo več posodici, zaradi česar ta postane neuporabna za shranjevanje. Prav tako v stroju ne pomivamo posode iz aluminija.

Higiena

Z vidika higiene je bolje, če posodo pomivate v pomivalnem stroju. Napaka, ki jo večina počne pri ročnem pomivanju posode, je, da pomivajo posodo s prehladno vodo, s čimer je težje odstraniti vso umazanijo in maščobo s posode. Optimalno bi bilo pomivati posodo z vodo, katere temperatura je okoli 60 stopinj Celzija, kar pa je (vsaj za večino) prevroče za ročno pomivanje. Poleg tega je gobica ali krpa za pomivanje posode, če je ne menjujemo dovolj pogosto, lahko pravo leglo bakterij.

Ročno pomivanje posode ter pomivalno koritoPod tekočo vodo ali natočiti vodo v korito?

Z vidika skrbi za higieno je pri ročnem pomivanju posode bolje, če posodo pomivate pod tekočo vodo. Posodo zmočite, podrgnite z gobico, na katero ste kanili nekaj detergenta in nato izperite pod curkom vroče tekoče vode. Nekateri se vseeno odločajo za drugo možnost, in sicer da v pomivalno korito natočijo vročo vodo, ki ji dodajo nekaj detergenta, vanjo zložijo posodo, pustijo namakati, zdrgnejo ostanke umazanije, na hitro splaknejo pod hladno vodo in obrišejo. Verjetno ni treba posebej opominjati, da zadnje kose posode pravzaprav pomivate z ostanki hrane … Če imate možnost, vseeno uporabite pomivalni stroj.

Pomivalni strojPreden jo zložite v stroj, posode ne pomivajte

Številni posodo, preden jo zložijo v stroj, splaknejo pod tekočo vodo. To je primerno, če bo posoda dalj časa stala v stroju, preden ga boste zagnali, saj bi sicer ostanki hrane lahko pričeli gniti in bi iz stroja res močno zaudarjalo. Ob običajni uporabi stroja je bolje, če s posode le postrgamo ostanke hrane, jo zložimo v stroj in ga zaženemo. Predhodno splakovanje pomeni le dodatno delo in večjo porabo vode.

Vas skrbi še en ekološki vidik – uporaba detergenta?

Detergent uporabljamo tako pri ročnem kot pri strojnem pomivanju posode. Tabletke za strojno pomivanje posode lahko sicer preprosto izdelamo tudi sami.

Sestavine:

  • 2 skodelici sode bikarbone
  • 2 skodelici boraksa (natrijev borat)
  • ½ skodelice grobo mlete soli
  • ½ skodelice belega kisa
  • 15-20 kapljic eteričnega olja limoneĐ

Potrebujete še:

  • Modelčke za led

Postopek:

Vse sestavine zmešajte v skodelici. Ko boste dodali kis, se bo vse skupaj rahlo penilo, a naj vas to ne skrbi. Zmes bo kmalu postala gostejša.

S pomočjo žličke napolnite modelčke za led z mešanico. Vsako ‘tabletko’ pritisnite. Po vrhu lahko rahlo popršite z vodo. Vse skupaj se bo rahlo spenilo, a ne preveč – in naredila se bo nekakšna skorjica. Pustite preko noči in dneva (vsaj 24 ur), da se zadeva dobro posuši. Lahko modelčke postavite tudi na sonce.

Ko so tabletke povsem suhe, jih iztisnite iz silikonskega modelčka in jih shranite v posodici, ki jo je mogoče dobro zapreti, da ne bodo izpostavljene vlagi. Tabletke uporabite kot običajno. Da posoda ne bi ostala motna (predvsem steklene posode in kozarci), v stroj zlijte ½-1 skodelico belega kisa ali kar postavite posodico s kisom na zgornjo rešetko ter zaženite stroj.

Za odstranjevanje zares trdovratnih madežev lahko vseeno dodate še 2 ali 3 kapljice običajnega detergenta za pomivanje posode. Nikar ga ne dodajajte več, sicer se bo vse skupaj premočno penilo v stroju.Tabletke za pomivanje posode

Urednica portala MojPrihranek.si

VIROne Good Thing b
Prejšnji članekŠpanski kralj o energiji, ki spreminja Španijo in Evropo
Naslednji članekDa bo tudi na hodniku svetlo
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.