Da bo tudi na hodniku svetlo

Redko imajo hodniki v stanovanjskih stavbah vir zunanje svetlobe. Da bi se izognili popolni temi sredi dneva na hodniku, ki med seboj povezuje sobe in različne dele objekta, obstaja več rešitev.

Nadsvetloba

Nadsvetloba je steklena površina med stropom in vrati in je zagotovo dobra rešitev, če želimo, da na hodnik iz sob prihaja nekaj dnevne svetlobe. Nadsvetloba nad vrati daje občutek odprtosti prostora. Prostor deluje večji, bolj zračen in nasploh prijetnejši.

Kljub številnim prednostim se nadsvetlobe vse bolj umikajo iz modernih objektov. Nadomeščajo jih vrata, ki segajo praktično do stropa. Nekateri se pri zamenjavi notranjih vrat z novimi pri prenovi staro gradenj odločajo, da nadsvetlobo zapolnijo s polnilom iz enakega materiala, kot so vrata.

Slabost nadsvetlob se pokaže ponoči. Še posebej, če imate težave pri spanju ob luči, vas lahko zmoti, če kdo od družinskih članov ponoči prižge luč na hodniku, svetloba pa preko nadsvetlobe prihaja v vašo sobo.

notranja vrataNotranji vetrolov

Če imate daljši hodnik, ki recimo povezuje bivalni in spalni del stanovanja, lahko vmes postavite predelno steno in vgradite vrata, s čimer tudi fizično ločite spalni del od bivalnega.

Vetrolovi so odlični za zmanjšanje toplotnih izgub in služijo tudi kot dodatna zvočna izolacija.

Če postavite običajno montažno predelno steno in vgradite običajna vrata, je slabost ta, da ne prepušča svetlobe na hodnik, zato je odlična rešitev prav postavitev stene s steklenimi površinami oziroma vetrolova z nad- in obsvetlobo. Večje steklene površine prepuščajo večjo količino svetlobe na hodnik in tako je ta prostor tudi podnevi osvetljen, ne da bi bilo treba prižigati luči.

Izvedbe

Vetrolov ima običajno ob straneh steklene površine, imenovane obsvetloba, in nadsvetlobo. Vetrolove lahko sestavlja lesen ali aluminijast okvir. Vrata so lahko v celoti polna, lesena ali z odprtino, v katero se vstavi steklo, da skozi prehaja več svetlobe.

Bolje je, če namesto običajnega stekla izberemo kaljeno. V primeru razbitja se namreč sesuje v drobne delce in verjetnost ureznin je manjša. Steklo je lahko popolnoma običajno prosojno, lahko motno, lahko vzorčasto, barvno, lahko se odločite za vitraž … kakor vam srce poželi.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPomivati posodo v stroju ali na roke?
Naslednji članekPetrol, Resalta in MOL na Dnevih energetikov prejeli nagrado za energetsko obnovo Ljubljane

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.