Španski kralj o energiji, ki spreminja Španijo in Evropo

Španski kralj Filip VI. je v otvoritvenem govoru na konferenci WindEurope 2019, ki je potekala med 2. in 4. aprilom v Bilbau, klimatske spremembe označil za ‘zelo zaskrbljujoče’. Osredotočil se je na načine reševanja te problematike, izzive, s katerimi se je treba ob tem spopasti, in vse prednosti, ki jih reševanje težav, povezanih s klimatskimi spremembami, prinaša.

Kar se reševanja problematike klimatskih sprememb tiče, je kralj Filip VI. kot ključno rešitev predlagal vetrno energijo. “Vsi vi ste del najboljšega možnega odgovora, ki ga lahko ponudimo za reševanje tega eksistencialnega problema. Vi ne le, da omogočate dostop do energije po dostopnih cenah, temveč prinašate številne možnosti poslovanja, razvoja tehnologije in zaposlovanja.”

Španija med vodilnimi

Izpostavil je pomen razvoja sektorja za vetrno industrijo ter pomen raziskav s tega področja. “Veter je nedvomno eden ključnih virov energije. Več kot očitno je, da vetrna energija spreminja tako Španijo kot celo Evropo. Španija izvaža tehnologijo za izkoriščanje energije vetra, kar je dobro znano dejstvo. V tem sektorju smo po številu patentov na tretjem mestu v Evropi,” je poudaril. “Španija ima morda celo največji potencial za obnovljive vire energije v EU, saj razpolaga z več kot 50 milijoni hektarjev površine, mediteranskimi in atlantskimi vetrovi, visokimi nivoji insolacije, velikimi gozdnimi površinami in pomembnimi vodnimi viri. Gosta mreža podjetij in središč tehnologije, inovacij in znanja zaokroža zgodbo o Španiji kot samem središču obnovljivih virov energije.”

Direktor WindEuropea Giles Dickson je na kraljevi govor odgovoril: “Počaščeni smo, da nam je španski kralj Filip VI. izrekel dobrodošlico. To je znak, da kralj prepoznava pomembnost industrije vetrne energije za špansko gospodarstvo. In da je vodenje energetske tranzicije posebna gospodarska priložnost.” Sektor vetrne energije je označil za gonilno silo Španije. “Energija vetra zagotavlja 22.500 delovnih mest in velik delež izvoza.” Kot je še poudaril, Španija namerava do leta 2030 pridobivati kar 42 odstotkov vse energije iz obnovljivih virov. “In veter bo imel pri doseganju tega cilja ključno vlogo.”

V svetu

Vetrna energija danes zadovoljuje približno odstotek svetovnih energetskih potreb. Predstavlja okoli 20 % električne energije na Danskem, 7 % v Španiji in 7 % v Nemčiji. Hkrati je vetrna energija med najhitreje rastočimi panogami za proizvodnjo električne energije.

Pri nas

V Sloveniji je trenutno le ena večja vetrna elektrarna pri Dolenji vasi, in sicer z močjo 2,3 MW. Za oskrbo nekaj gorskih koč je pri nas že tudi postavljenih nekaj manjših vetrnih elektrarn za lastno oskrbo. Gre za lokacije, kjer je težko napeljati drugo elektroenergetsko infrastrukturo.

Glavno težavo pri postavitvi vetrnih elektrarn pri nas predstavlja izziv, kam jih umestiti v prostor. V Sloveniji so namreč hitrosti vetra večinoma prenizke za postavljanje vetrnih elektrarn. Le na redkih območjih presegajo od 3 do 5 m/s, kar je pravzaprav minimalna začetna hitrost vetra, potrebna za obratovanje vetrnih elektrarn. Pri nas bi bilo to mogoče na določenih gorskih grebenih, torej višje ležečih krajih, kjer je hitrost vetra zadostna (nad 3 m/s na višini okoli 50 m od tal).

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRCroenergo
Prejšnji članekNadokenske rolete Termobox – R
Naslednji članekPomivati posodo v stroju ali na roke?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.