Opravite servis kurilnih naprav že pred kurilno sezono

Da vas vaš ogrevalni sistem ne bo pustil na cedilu, ga je potrebno redno in pravilno vzdrževati. Za to poskrbi redni letni servis, ki pa ga je priporočljivo opraviti pred začetkom kurilne sezone, saj so sedaj serviserji (in tudi dimnikarji) manj zasedeni kot v jeseni.

Kako pogosto

Na splošno velja, da je treba redni servisni pregled opraviti enkrat na leto. Namen je preprečiti delovanje naprave z morebitnimi pomanjkljivostmi, ki so lahko posledica dotrajanosti, poškodb zaradi obratovanja, vremenskih vplivov, tudi napačne uporabe, vse to pa zmanjšuje varnost in zanesljivost delovanja kurilne naprave. Ne smemo pa pozabiti, da bo redni servis poleg zanesljivega in učinkovitega delovanja kurilnega sistema, poskrbel tudi za boljše izkoristke in zato manjše stroške ogrevanja.

Bodite pa pozorni, če je proizvajalec vaše kurilne naprave morda predpisal, da je servis potrebno opraviti pogosteje kot enkrat na leto, če da, upoštevajte njegova določila.

Ne pozabite na čiščenje!

Tudi čiščenje kurilnih sistemov je izjemno pomembno, saj na površinah kurilne naprave, ki so v stiku z dimnimi plini ali ostanki zgorevanja, nastajajo saje, katranske in druge obloge, ki zmanjšujejo njeno učinkovitost – debelejše so obloge, slabši je izkoristek naprave. Že en milimeter oblog lahko pomeni do šest odstotkov manjšo učinkovitost. Saje in obloge poleg tega zmanjšujejo požarno varnost in vplivajo na onesnaževanje okolja, zato jih je treba redno odstranjevati. Zato je priporočljivo, da preden se lotite servisiranja kurilne naprave, čiščenje najprej opravi dimnikar.

dimnikar na strehi

Ministrstva za okolje in prostor glede pogostosti čiščenja kurilnih naprav z močjo do 50 kW, ki jih pretežno najdemo v družinskih hišah pravi takole:

  • Male kurilne naprave na biomaso, ki imajo manj kot 20-odstotne toplotne izgube z dimnimi plini (peleti, sekanci), je treba čistiti dvakrat v kurilni sezoni, enkrat na leto pa opraviti letni pregled.
  • Kurilne naprave na trdna goriva, ki imajo več kot 20-odstotne toplotne izgube z dimnimi plini in redno obratujejo (polena), je treba v primorskih občinah očistiti trikrat v kurilni sezoni (med 1. novembrom tekočega leta in 30. aprilom naslednjega leta), v drugih delih Slovenije pa štirikrat (med 1. oktobrom tekočega leta in 31. majem naslednjega leta).
  • Kurilne naprave na ekstra lahko kurilno olje je treba očistiti enkrat v kurilni sezoni, enkrat na leto je treba opraviti še letni pregled in meritve izpustov dimnih plinov.
  • Kurilne naprave na zemeljski plin in utekočinjeni naftni plin je treba očistiti enkrat na leto, enkrat na leto je treba opraviti še meritve izpustov dimnih plinov in letni pregled ter očistiti zračnike (zaradi požarne varnosti in zagotavljanja ustreznega odvoda ali dovoda zraka v stanovanje ali prostor, kjer zgoreva gorivo). Čiščenje dimovodnih naprav se izvaja po potrebi.

Kdo naj opravi servis?

Prvi letni servis je pogoj za garancijo, zato ga mora opraviti pooblaščeni serviser. O izvedbi vseh nadaljnjih servisov odločate sami, je pa priporočljivo izbrati pooblaščenega serviserja. Če se ne odločite za slednjega, preverite, ali je izbrani serviser specializiran za posamezno vrsto kurilnih naprav. 

VIRZPS
Prejšnji članekOnesnaženost oceanov s plastiko se bo brez drastičnih ukrepov potrojila do leta 2040
Naslednji članekOčistite obutev tako, da je pri tem ne poškodujete

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.