Nikoli ne sušite oblačil na tem mestu – povzroča plesen, udarilo vas bo po žepu

Sušenje perila.
Foto: Sergiy1975 iz iStock

Strokovnjak za čiščenje je posvaril pred škodljivo navado sušenja perila, ki ne povzroča le kondenzacije in plesni v domu, temveč tudi zvišuje račune. Ena od težav v gospodinjstvu, še posebej v stanovanjih, je iskanje načina za hitro in enostavno sušenje oblačil. Čeprav se mnogim zdi postavitev ‘garderobe’ na radiatorje učinkovita metoda, je strokovnjak ugotovil, da s tem naredimo več škode kot koristi.

»Čeprav se bodo mokra oblačila sušila nad radiatorjem, lahko to povzroči prekomerno kondenzacijo v domu. To bo povzročilo nastanek plesni, ki lahko povzroči vse vrste poškodb, vključno z madeži na laku, da ne omenjamo alergenov, ki jih lahko proizvaja plesen. Poleg tega si lahko povečate stroške računa za ogrevanje,« pojasnjuje strokovnjak za notranjo opremo Owen Whitlock. Obleka, obešena na vrh radiatorja, onemogoča ogrevanje hiše, kar pomeni, da bo moral le ta delati več, kot je potrebno, in s tem povečati stroške dela.

Deli alternativno metodo

Whitlock Svetuje zgodnejše pranje perila, da bi izkoristili morebitno sončno svetlobo. Ker so na obzorju toplejši dnevi, spodbuja, da perilo daste ven zjutraj, da optimizirate sončno svetlobo čez dan, saj se bo tako hitreje posušilo. -»Seveda ne odlagajte oblačil zunaj, ko je hladno. Lahko pa ga postavite na mesto v domu, kjer bo nanj projiciran naravni svetlobni žarek, da se hitreje posuši.«

Obleke na obešalniku.
Foto: StockSnap iz Pixabay

Nato je svetoval, da, čeprav se tega morda ne zavedate, obrnite oblačila, ko visijo. Owen je opozoril, da je to pogosta ‘napaka’ v gospodinjstvih. Poleg tega razmislite o sušenju neposredno na obešalnikih. »Če perilo pustite sušiti na obešalniku, se manj zmečka, kar zmanjša potrebo po uporabi likalnika. To je odličen trik za puloverje in hlače, ki prihrani čas in denar pri likanju,« poudarja.

Še nekaj nasvetov

Če kdaj opazite, da so vaša oblačila napolnjena z neželenimi vonjavami, razmislite o dodajanju sivkinega olja tkanini za boj proti smradu. Dodajanje sivke bo pomagalo nevtralizirati vsak vlažen vonj, svetuje Owen.

Po drugi strani pa je beli kis dobra alternativa. »Če nimate sivkinega olja, lahko poskusite svoji rutini pranja perila dodati skodelico kisa. Preprosto ga vlijte v predal za mehčalec, vpil naj bi morebitne neželene vonjave med pranjem.«

Pralni stroj.
Foto: moerschy iz Pixabay

Prav tako omenjeni strokovnjakinja svetuje, da operete manj oblačil na obremenitev. Čeprav je skušnjava napolniti stroj do zadnje prostornine, lahko povzroči več škode kot koristi. To pogosto pomeni, da nekateri kosi oblačil morda niso pravilno očiščeni, ker je oblačil preveč, poroča Mirror.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekKoliko lahko prihranite z nakupum ustreznih oken?
Naslednji članekKako prihraniti denar z ogrevanjem na IR panele?

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.