Koliko lahko prihranite z nakupum ustreznih oken?

okna cene in prihranek
Na kaj paziti pri nakupu oken? Foto: g3gg0 iz Pixabay

Če ste lastnik stanovanja, je nedvomno ena od vaših največjih skrbi, kako zmanjšati stroške in prihraniti denar. Eden od preprostih načinov, kako lahko močno spremenite energetsko učinkovitost in raven udobja v svojem domu, je naložba v zamenjavo oken. Poleg tega, da bo vaš dom videti lepo, vam bodo visokokakovostna okna pomagala tudi zmanjšati stroške porabe energije iz leta v leto.

Koliko lahko torej v resnici prihranite pri nakupu novih oken? Nadaljujte z branjem, da bi to izvedeli!

Za maksimalen prihranek pri oknih upoštevajte te dejavnike nakupa

Spodaj si oglejte 6 najpomembnejših dejavnikov pri izbiri in nakupu novih oken. Širša analiza cen, prednosti in slabosti vseh vrst oken pa je na voljo tukaj.

1. S pravo toplotno izolativnostjo lahko prihranite do 1/3 cene!

Dobra okna z ustrezno U-vrednostjo (merjenje hitrosti izgube toplote skozi material) so bistvenega pomena za energetsko učinkovitost stavbe. Običajno je treba pri nakupu novih oken upoštevati vrednosti Uf (okvir) in Ug (steklo), saj predstavljata toplotno prevodnost in vplivata na skupno vrednost Uw. Prav tako je treba zagotoviti, da so okna ustrezno zatesnjena, da se zagotovi optimalna energetska učinkovitost. Najbolje bi bilo, če bi to storili s trojnim tesnjenjem, pri katerem se tesnilna masa nanese med okvir, steno in krilo, da se zagotovi, da ni nobenih vrzeli ali odprtin, ki bi lahko omogočale toplotne izgube. Poleg tega ima lahko naložba v energetsko učinkovita okna pozitivne finančne posledice zaradi nižjih stroškov ogrevanja v daljšem časovnem obdobju.

2. Dobra zvočna izolativnost

Če živite na hrupnem območju, se prepričajte, da so vaša okna zasnovana tako, da zagotavljajo dobro zvočno izolacijo. Dober način za ugotavljanje izolacijskih sposobnosti katerega koli okna je preverjanje njegove Rw ocene, ki je številčno merilo za to, koliko zvoka bo okno blokiralo. Višja kot je ocena Rw, boljša je sposobnost okna, da zmanjša raven hrupa v vašem domu. Za dodatno izboljšanje zvočne zaščite lahko razmislite tudi o uporabi oken z dvojnim steklom ali namestitvi posebnih zvočnih obdelav, kot so tesnila in zasteklitve. Če si vzamete čas in poskrbite, da bodo vaša okna imela visoko Rw oceno, lahko pripomorete k temu, da bo vaš dom miren in tih.

3. Z rednim vzdrževanjem podaljšajte življenjsko dobo in dolgoročno prihranite

Za optimalno delovanje in trajnost oken je nujno redno vzdrževanje. PVC in aluminijasta okna je pogosto najlažje vzdrževati, saj zahtevajo manj korakov kot lesena okna, ki običajno potrebujejo več nege. Da bi bili okenski okvirji čim dlje v dobrem stanju, je treba upoštevati navodila proizvajalca glede pogostosti nanašanja ali obnavljanja njihovih premazov. Poleg tega lahko med druge naloge vzdrževanja sodi tudi redno brisanje z mokro krpo, da s površine okvirja in krila odstranite prah, umazanijo in vse druge nečistoče.

4. Okno se mora podati hiši

Bistveno je, da se okna vašega doma brezhibno zlijejo z estetiko hiše in njene okolice. Na današnjem trgu je na srečo na voljo nešteto možnosti glede barve, oblike in kakovosti materiala. Ne glede na to, ali so vam ljubši tradicionalni ali sodobni modeli, okna z dvojno ali trojno zasteklitvijo, leseni, aluminijasti ali PVC-okviri – na voljo je veliko možnosti za ustvarjanje vizualno privlačnega prostora brez kompromisov glede energetske učinkovitosti.

5. Varna hiša pomeni prihranek

Za optimalno varnost izberite robustno okovje za domača vrata in okna, ki je posebej zasnovano tako, da je odporno proti nasilnemu vdoru. Poiščite izdelke z naprednimi funkcijami, kot so ojačane ključavnice, močni tečaji in varni vratni okvirji, ki zagotavljajo dodatno zaščito pred morebitnimi vdori ali vlomi. Poleg tega investirajte v domači varnostni sistem, ki lahko zazna vse sumljive dejavnosti in vas po potrebi opozori.

6. Dolga življenjska doba pomeni velik prihranek

Ko iščete kakovostna okna za svoj dom, bodite pozorni na garancijski rok. Kakovostna okna bi morala imeti najmanj 10-letno garancijo proizvajalca, ob ustreznem vzdrževanju pa lahko trajajo tudi do 30 let ali več. Pravilna vgradnja, vzdrževanje in nega oken lahko vašemu domu dodajo vrednost, hkrati pa preprečijo izgubo energije zaradi infiltracije zraka, uhajanja vode in drugih z vremenom povezanih težav. Poleg tega bodite pozorni na lastnosti, kot so dvojna zasteklitev in nizkoemisijski premazi, ki dodatno povečajo energetsko učinkovitost okna in hkrati uravnavajo temperaturo v prostoru. Naložba v kakovostna okna z daljšim garancijskim rokom vam bo dolgoročno dobro služila.

Preverjene ponudnike za dobavo in montažo oken najdete na Omisli.si/okna.

 

Lokalni ponudniki, ki jim zaupamo.

Prejšnji članekDacia izdelavo priljubljenega modela seli v Afriko
Naslednji članekNikoli ne sušite oblačil na tem mestu – povzroča plesen, udarilo vas bo po žepu

Lokalni ponudniki, ki jim zaupamo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.