Ne odlašajte: Tako najbolje očistite otroški avtosedež, da bo še dolgo uporaben

Child safety seat in the back of the car. Baby car seat for safety. Car interior. Car detailing
Foto: bigtunaonline iz iStock

Če imate otroka, je otroški avtosedež verjetno ena izmed najpomembnejših nakupov, ki ste jih naredili. Otroški avtosedež je ključen za varnost vašega otroka med vožnjo in zato je pomembno, da je vedno čist in brezhiben. V tem članku bomo predstavili nekaj preprostih načinov, kako očistiti otroški avtosedež in ga pripraviti, da bo za naslednjo vožnjo vašemu malčku spet prijetno sesti vanj.

1Priprava

Preden začnete čistiti otroški avtosedež, morate najprej odstraniti vse odvečne predmete, kot so odejice, igrače ali blazine. Pred čiščenjem preverite navodila proizvajalca, da se prepričate, da boste uporabili pravo metodo čiščenja in ustrezna čistila, ki niso agresivna in ne bodo poškodovala ne tkanine in niti drugih delov avtosedeža.

2Odstranitev prevleke

Večina otroških avtosedežev ima snemljive prevleke, ki jih lahko enostavno odstranimo in operemo. Preverite navodila proizvajalca, kako odstraniti prevleko, da ne bi poškodovali avtosedeša, nato jo odstranite in jo operite v pralnem stroju v skladu z navodili na etiketi. Za bolj trdovratne madeže lahko pred pranjem prevleke predhodno tudi namočite v toplo milnico oziroma nanesete na trdovratnejše madeže namenska čistila za odstranjevanje madežev s tkanin.

3Čiščenje pasov

Pasovi otroškega avtosedeža so običajno iz trpežnih materialov, vendar so lahko ‘zapackani’ od mastnih umazanih rokic, prekriti z umazanijo in madeži. Za čiščenje pasov uporabite milnico in mehko krtačo ali krpo, ki bo nežno odstranila umazanijo, ne da bi poškodovala pasove. Pazite, da ne uporabljate preveč vode, saj bi lahko ta prodrla v pasove in jih poškodovala.

4Čiščenje trde plastike

Trda plastika, ki tvori okvir otroškega avtosedeža, se čisti drugače kot tkanine in pasovi. Za čiščenje plastike uporabite mehko krpo in čisto milnico, ki ne vsebuje abrazivnih snovi, da se izognete praskam na površini. Pazite, da ne uporabljate trdih krtač ali grobih gobic, saj lahko te poškodujejo površino plastike.

5Sušenje

Ko ste očistili vse dele otroškega avtosedeža, jih pustite, da se posušijo na zraku, preden jih ponovno sestavite in uporabite.

Pri ponovnem ‘sestavljanju’ avtosedeža bodite pozorni, da katerega izmed korakov ne preskočite, saj samo brezhiben stolček zagotavlja ustrezno varnost.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekMarlesov dan odprtih vrat: Prikaz inovativnega pristopa k trajnostni gradnji
Naslednji članekTo so najpogostejše napake pri uporabi pralnega stroja

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.