Nasveti za prvomajski žar

Nasveti za prvomajsko peko na žaru
Nasveti za prvomajsko peko na žaru

Prvomajski prazniki so tukaj in vsi vemo, kaj to pomeni. Peka na žaru, ki se je tako močno veselimo v nekoliko toplejših mesecih, kar maj zagotovo je. Da pa bo pečenje na žaru, kar se da slastno in fantastično, smo pripravili nekaj nasvetov za prvomajski žar. Nasveti pred peko, nasveti med peko in nasveti, ko je peke konec.

Nasveti pred peko

  • Kupite čim bolj sveže meso in zelenjavo. Okus bo polnejši in ne bo vas strah, da bi se kaj pokvarilo v vašem hladilniku.
  • Meso marinirajte nekaj ur pred peko, najboljše kar preko noči.
  • Pripravite si vse pripomočke, ki jih potrebujete (krožniki, jedilni pribor, obračalke, vilice, sklede,…)
  • Pijačo shranite v hladilniku, da bo prijetno hladna
  • Rešetke ali ploščo žara je potrebno močno razgreti, saj se bo drugače meso prijelo nanje in ga bo težje očistiti
  • Ko že govorimo o čiščenju, ne pozabite na pred čiščenje žara, saj je bil verjetno nekaj časa v mirovanju
  • Žar lahko namastimo z oljem, maslom ali slanino, da bo okus popolnejši
  • Prilogo k žaru pripravite isti dan, saj bo tako polna okusa in sočnosti
Mariniranje mesa
Mariniranje mesa je pomemben korak pri sočnosti in okusu končnega izdelka

Nasveti med peko

  • Pokrov žara odpirajte čim redkeje, saj se tako izgublja vročina
  • Mesa ne prebadajte z vilicami oziroma čimer koli, ker bo tako izgubil sočnost in sok zaradi katerega bo meso suho in manj okusno
  • Poleg mesa poskusite tudi s peko zelenjave kot so paprike, bučke in podobno (vsi pač ne jedo le mesa)
  • Ne zapuščajte žara in njegove okolice nenadzorovane, saj lahko hitro pride do nesreče in opeklin
  • Če niste prepričani ali je meso že pečeno uporabljajte termometer za hrano
  • Ne pretiravajte z oljem in maslom
  • Goste povprašajte po njihovih željah o pečenosti mesa in prilogah

Nasveti po peki

  • Pečeno meso spravite v posodo s pokrovom, saj bo tako ostalo sveže in toplo veliko dlje časa
  • Četudi je meso marinirano postrezite z različnimi omakami, premazi in začimbnimi mešanicami. Nikoli ne veste, kdaj lahko odkrijete novi čudež okusov
  • Rešetke očistite z žičnato krtačo in za tem obrišite s papirnato brisačo
  • Preverite če ste zaprli plin oziroma dovod do žara!
  • Nujno pogasite ogenj, žerjavico ali oglje
  • Žar pokrijte oziroma pospravite do naslednje uporabe
Čiščenje žara
Čiščenje žara

SEO urednik

Prejšnji članekNastaja najvišja stanovanjska stavba v Sloveniji
Naslednji članekDa bo letošnje spomladansko čiščenje brez napake

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.