Nastaja najvišja stanovanjska stavba v Sloveniji

Kompleks Spektra bo zrasel ob Aleji Šiška in Celovških dvorih
Kompleks Spektra bo zrasel ob Aleji Šiška in Celovških dvorih

Ogromna luknja zraven Celovških dvorov v Ljubljani, bo končno zaživela. Družba Spektra Invest, ki je v lasti črnogorske družbe Zetagradnja in poslovneža Izeta Rastoderja bo s koncem maja začela gradnjo dveh stolpnic. Dve 21-nadstropni stolpnici bosta ponujale 208 novih stanovanj in zavzele prestol najvišjih stanovanjskih zgradb v Sloveniji. Kdo bo gradil? Kako bosta videti? Kakšna bo cena stanovanj? Zakaj so bližnji stanovalci umaknili tožbo?

Leto in pol premora pri izvedbi projekta

Čeprav je družba Spektra Invest gradbeno dovoljenje za gradnjo obeh stolpnic dobila že leta 2019, se je projekt ustavil. Skupina stanovalcev, ki živi v sosednjih Celovških dvorih, je na sodišče vložila tožbo zaradi katere gradbeno dovoljenje ni bilo pravnomočno. Glavni razlog oziroma eden izmed njih, naj bi bil zmanjšanje osončenosti stanovanj dvorov. Pred dnevi pa je časnik Delo poročal, da so stanovalci tožbo umaknili in gradbeno dovoljenje je lahko postalo pravnomočno.

»Potrjujemo, naš načrt je začeti gradbena dela do konca maja,« so povedali pri družbi Rastoder. Družba prav tako navaja, da izvajalec gradbenih del še ni znan, saj so trenutno v fazi pogajanj. Potrdili pa so tudi, da je interes za izvedbo tega projekta izredno velik. Petinosemdesetmetrska objekta, ki naj bi bila dokončana do poletja 2023, bosta tako postali najvišji stanovanjski stavbi v Sloveniji.

Kompleks Spektra: Kuhinja in jedilnica
Kompleks Spektra: Kuhinja in jedilnica

Gradnja konec maja, otvoritev leta 2023

Projekt z naslovom Spektra naj bi se tako začel graditi s koncem maja, dokončan pa naj bi bil leta 2023. Časnik Finance je opomnil, da so se napovedane cene stanovanj v začetku prejšnjega leta gibale okoli treh tisočakov na kvadratni meter. Ker pa je zaradi epidemije prišlo do rasti cen materiala in surovin, so pri družbi Rastoder odgovorili, da bo cena verjetno nekoliko višja. Prav tako se ne ve točna višina investicije v projekt Spektra. Pojavljajo se namigovanja, da naj bi bila investicijska vrednost okoli 45 milijonov evrov, a bi lahko bila višja.

Ne le za izvedbo, tudi za vselitev že vlada izjemen interes. Pri večjih stanovanjih naj bi bilo prostih le še četrtina stanovanj, pri manjših pa se je že pojavila čakalna vrsta.

V nebo zazrti stanovanjski stolpnici kompleksa SPEKTRA se ponašata z izjemnimi panoramskimi pogledi na vse strani neba in spreminjata standarde sodobnega urbanega bivanja.

Funkcionalna zasnova stanovanj, ovitih v stekleni fasadni plašč in kakovost vgrajenih materialov omogočajo udobno bivanje ter izpolnjujejo pričakovanja vseh generacij in življenjskih stilov.

Obkrožen s številnimi storitvenimi trgovinami, velikim nakupovalnim centrom in z neposrednim izhodom na mestno obvoznico kompleks SPEKTRA pravzaprav predstavlja pravo mesto v mestu.

Kompleks Spektra: Dnevna soba
Kompleks Spektra: Dnevna soba

Kompleks Spektra in stanovanja v njem

21 nadstropij in višina 85 metrov. V njem se bo nahajalo 208 stanovanj, trgovina z živili in banka v pritličju. Za prebivalce bo na voljo 312 parkirnih mest za vozila, 11 parkirnih mest za motorje in 500 parkirnih mest za kolesa v štirih kletnih etažah. Za obiskovalce bo na voljo 24 parkirnih mest v pritličju in 87 mest v prvi kletni etaži.

V obeh stolpnicah bo tako 208 stanovanj različnih velikosti. Vse od 23m2 do 120m2, torej od garsonjer do štirisobnih stanovanj. Vsa stanovanja bodo imela talno ogrevanje, klimatske naprave, 280 cm visoke strope, prezračevanje, celotno zasteklitev zunanjih sten in panoramske poglede.

Prejšnji članekSamsung SmartThings ekosistem: za boljši nadzor nad povezanimi napravami
Naslednji članekNasveti za prvomajski žar
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.